sâmbătă, iunie 15, 2024

Schimbările importante care afectează Germania din martie 2024

ExterneSchimbările importante care afectează Germania din martie 2024

Primăvara aduce schimbări pentru românii care locuiesc în Germania. Noi reglementări vizează programul de muncă, prețurile la energie, precum și pensiile germanilor.

Cu sosirea lunii martie vin și numeroase modificări care vor influența în mod semnificativ viața românilor care locuiesc în Germania. De la creșterea prețurilor și salariilor pentru anumite categorii de angajați, până la noi reguli de imigrare și norme actualizate pentru lucrători, vă prezentăm lista modificărilor din Germania pentru martie 2024.

Programul de muncă trebuie înregistrat

Începând cu luna martie 2024, toți angajații din Germania vor fi obligați să își înregistreze programul de lucru în fiecare zi. Decizia a fost luată de Tribunalul Federal de Muncă (BAG) în 2022, care a confirmat o hotărâre anterioară a Curții Europene de Justiție din 2019. Deși legea a fost blocată pentru o perioadă îndelungată, acum urmează să intre în vigoare.

Cresc prețurile la energie

Începând din ianuarie 2024, prețurile gazelor au crescut din nou. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Federală de Rețele, eliminarea subvenției pentru gaze și majorarea prețului la CO2 cu peste 40 de cenți pe tonă au determinat o creștere a costurilor energetice la începutul anului. De asemenea, prețurile combustibililor au înregistrat o creștere. În plus, odată cu majorarea taxelor de la 7% la 19% în martie, costul energiei va crește și mai mult. Reducerea TVA-ului de către guvernul federal în octombrie 2022 a fost doar temporară și a expirat acum.

Germania nu mai finanțează motorina agricolă

În plus, va exista o majorare suplimentară a costurilor pentru motorina agricolă în luna martie. Motivul din spatele acestei creșteri de prețuri este faptul că subvențiile pentru aceasta vor continua să scadă până în 2026. Anunțul privind eliminarea acestor subvenții a provocat proteste la nivel național și blocaje rutiere organizate de fermieri în ultimele săptămâni. Creșterea costurilor pentru motorina agricolă poate, de asemenea, să conducă la o creștere continuă a prețurilor alimentelor în viitor.

Mai puțini bani pentru pensionarii din Germania

Din cauza majorării costului asigurării de sănătate, pensiile în Germania vor fi reduse începând cu luna martie. Modificările referitoare la contribuția suplimentară au intrat în vigoare efectiv din ianuarie, însă vechile sume erau încă aplicate în primele două luni ale anului. Acestea ar trebui să fie ajustate începând cu luna martie.

Disney+ schimbă regulile în Germania

Conform rapoartelor media, Disney+ va introduce și el o restricție pentru partajarea contului. Platforma de streaming va urma regulile impuse de rivalul său, Netflix. Astfel, începând cu sfârșitul lunii martie, opțiunea de partajare a contului nu va mai fi disponibilă. La fel ca și în cazul Netflix, Disney+ speră că aceste modificări vor determina o scădere a numărului de conturi partajate și, implicit, o creștere a numărului de abonamente individuale.

Tinerii primesc bani de la stat

Tinerii care împlinesc 18 ani în 2024 vor primi un cadou în valoare de 100 de euro de la stat, dar cu un scop specific. Similar cu anul precedent, aceștia vor primi un așa-numit „permis de cultură” (KulturPass). Totuși, în comparație cu anul trecut, suma a fost redusă la jumătate, la 100 de euro în loc de 200 de euro, dar aproximativ 750.000 de tineri vor beneficia în continuare de sprijin pentru achiziționarea de cărți, bilete la concerte etc.

Creșteri salariale pentru angajații la stat

Conform sindicatului Verdi, funcționarii publici, judecătorii și militarii vor primi o creștere salarială începând cu 1 martie 2024. În afară de o majorare a salariului de bază cu 200 de euro, salariile lor vor fi crescute și cu 5,3 la sută. De asemenea, aceste grupuri profesionale au beneficiat de o plată de compensare a inflației în valoare de 1.240 de euro pentru luna iunie 2023 și de o plată lunară specială de 220 de euro pentru perioada iulie 2023 până în februarie 2024.

Condiții mai lejere pentru imigranți

Începând cu martie 2024, va fi mai accesibil pentru lucrătorii calificați aspiranți din alte țări să locuiască temporar în Germania. Potrivit noii legi a imigrației pentru lucrătorii calificați, oricine participă la o calificare de adaptare sau la o măsură compensatorie în Germania are permisiunea să intre în țară.

Conform Ministerului Federal al Educației și Cercetării, durata inițială a șederii este de un an, dar poate fi extinsă până la trei ani. Lucrătorii calificați potențiali au, de asemenea, posibilitatea de a lucra încă 20 de ore pe săptămână. În plus, sunt eligibili să intre în țară cei care dețin o diplomă profesională sau universitară recunoscută și au cel puțin doi ani de experiență profesională.

Germania nu a renunțat la ora de vară

În prezent, 40% dintre țările lumii încă schimbă ora de două ori pe an. În Uniunea Europeană, din păcate, obligația este încă în vigoare în 2024. Pe 31 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră și vom trece la ora de vară, conform echo24.de.

Vezi si alte articole...