miercuri, iulie 17, 2024

Se deschide Cutia Pandorei pentru înlăturarea barajelor de pe râurile din România, prin proiectul Dam Removal Europe. Mai multe organizații alocă fonduri pentru lobby politic în România, Grecia, Croația și Slovacia

MedicalSe deschide Cutia Pandorei pentru înlăturarea barajelor de pe râurile din România, prin proiectul Dam Removal Europe. Mai multe organizații alocă fonduri pentru lobby politic în România, Grecia, Croația...

World Fish Migration Foundation a demarat proiectul Dam Removal Europe, care are scopul înlăturării barajelor din estul Europei, conform Știripesurse.

Mai mult, acest lucru urmează să se facă în colaborare cu organismele din regiune.

Proiectul este finanțat de European Open Rivers Programme. Această organizație alocă bani pentru acțiuni de refacere a râurilor. Proiectul de față, cu o durată de trei ani este implementat în colaborare cu Institutul Mediteranean pentru Natură și Om (MedINA), Fauna și Flora, Wetlands International, European Rivers Network și WWF Țările de Jos, Slovacia și Marea Adriatică.

Institutul Mediteranean pentru Natură și Om precizează că proiectul își propune să aducă problema înlăturării barajelor pe agenda politică. Ulterior, se dorește impunerea unei anumite narațiuni la nivel public, narațiune ce are ca scop final refacerea râurilor și înlăturarea barierelor de pe acestea.

De asemenea, proiectul vizează identificarea și utilizarea surselor adecvate de finanțare pentru înlăturarea barajelor.

Motivarea demersului este aceea de pierdere a biodiversității

„Suntem în plăcuta poziție de a sprijini acest proiect internațional ambițios. El își propune să acționeze ca un catalizator pentru proiectele de îndepărtare a barajelor într-o regiune extrem de biodiversă a Europei”, a spus Jack Foxall, directorul executiv al European Open Rivers Programme.

„Acest proiect are potențialul de a consolida mișcarea pentru îndepărtarea barajelor în Europa de Sud-Est. Astfel, va ajuta la refacerea debitului râului și la protejarea biodiversității”, a mai spus el.

Se estimează că peste 1,2 milioane de baraje fragmentează râurile Europei. Dintre acestea, peste 156.000 sunt perimate, după cum se menționează în același anunț.

Potrivit lui Herman Wanningen, obiectivul principal este „implementarea unor noi și a mai multor proiecte de îndepărtare a barajelor”.

Directorul World Fish Migration Foundation a susținut că acest proiect „va oferi know-how și încrederea organizațiilor și profesioniștilor pentru a dezvolta proiecte de îndepărtare a barajelor și va inspira țările vecine să se alăture mișcării, reproducând bunele practici”.

În România, pentru Iain Trewby, de la Fauna & Flora, „acest proiect oferă o oportunitate incitantă de a restabili conectivitatea ecologică prin construirea susținerii necesare pentru înlăturarea barajelor, care va spori biodiversitatea și va îmbunătăți funcționarea sistemelor interne de ape”.

Vezi si alte articole...