sâmbătă, septembrie 23, 2023

Se întâmplă în Iași: peste 38.000 de litri de rachiu, aruncat, la propriu, la canal! Cum a fost posibil așa ceva?

MedicalSe întâmplă în Iași: peste 38.000 de litri de rachiu, aruncat, la propriu, la canal! Cum a fost posibil așa ceva?

O instituție din municipiul Iași a luat o decizie controversată prin care a aruncat în sistemul de canalizare peste 38.000 de litri de rachiu de vin și acum cere înapoi de la stat accizele pe alcool pe care le-au plătit în avans.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) din Copou, odată un important administrator de vii din județ, a fost implicată în această situație. Inițial, stațiunea producea rachiuri și țuică, dar noua legislație din 2003 a impus taxe suplimentare și investiții pe care nu le puteau susține. S-au confruntat cu un termen de grație pentru a vinde cei 39.083 de litri de rachiu de vin pe care îi aveau în stoc, dar au reușit să comercializeze doar 1.000 de litri în intervalul dat de Fisc. Au rămas în beciurile lor 38.084 de litri de rachiu, pe care Curtea de Conturi a decis în 2012 să fie distrus.

Înainte de aceasta, stațiunea a plătit accize pentru băuturile alcoolice, în suma totală de 1,3 milioane de lei, din care 619.000 lei au reprezentat acciza în sine, restul fiind dobânzi și penalități. Stațiunea a decis în cele din urmă să distrugă tot stocul de rachiu de peste 38.000 de litri și să solicite restituirea accizelor plătite. În martie 2022, au diluat rachiul cu apă în prezența Biroului Vamal Iași și l-au deversat în canalizarea orașului Iași.

Fiscul a restituit doar suma de 619.000 lei pentru accize, iar acum stațiunea și ANAF se află într-un proces în instanță pentru a rezolva disputa privind restul sumei până la 1,3 milioane de lei. Tribunalul Iași a decis în favoarea stațiunii, dar ANAF a făcut recurs, iar procesul este acum în atenția Curții de Apel.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro