joi, martie 20, 2025

Se întoarce în dezbatere publică tramvaiul care traversează Piața Unirii, între Piața Sf. Vineri și Bd. Regina Maria

Din OrasSe întoarce în dezbatere publică tramvaiul care traversează Piața Unirii, între Piața Sf. Vineri și Bd. Regina Maria

Traversarea tramvaiului prin Piața Unirii, între Piața Sf. Vineri și Bd. Regina Maria, revine în dezbatere publică. Asociația Metrou Ușor a trimis propuneri Primăriei Capitalei referitoare la această traversare. În același timp, se menționează că planșeul de beton de la Piața Unirii, construit în anii ’30, prezintă un pericol real. La sfârșitul lunii aprilie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că lucrările de consolidare a planșeului peste râul Dâmbovița din Piața Unirii vor începe fie la sfârșitul acestui an, fie în 2024.

Pe data de 13 iunie, Primăria Capitalei a publicat pe site-ul oficial documentele necesare pentru etapa de dezbatere publică a proiectului de extindere a rețelei de tramvai prin Piața Unirii. Această etapă se încheie miercuri, 28 iunie. Traseul supus dezbaterii este între Piața Sf. Vineri și actuala buclă de întoarcere de pe Bd. Regina Maria. Conectarea rețelelor de transport public este considerată importantă pentru un transport public mai rapid, mai confortabil, mai sigur și mai atractiv, conform ONG-ului. În prezent, cele 3 terminale din zona Piața Unirii sunt puncte de întoarcere pentru 10 linii de tramvai din cele 22 de linii ale Bucureștiului, reprezentând 45% din totalul rutelor de tramvai STB.

După deciziile urbanistice din anii ’80, această ruptură din rețeaua de tramvai a Bucureștiului a fost neglijată, iar călătorii sunt obligați să facă mai multe transbordări între tramvaie și autobuze pentru a putea traversa Piața Unirii. Prin refacerea acestei legături devin posibile trasee de tramvai ce pot străbate întreg orașul, conectând în același timp toate sistemele de transport din cel mai mare hub al orașului – Piața Unirii. Este un proiect de importanță strategică pentru care Asociația „Metrou Ușor” a militat constant în ultimii ani, astfel că salutăm demersurile oficiale și venim în sprijinul autorităților încă din prima etapă, declară ONG-ul pe Facebook.


Asociația Metrou Ușor a examinat traseul și a prezentat o serie de propuneri specifice menite să optimizeze exploatarea viitoarei linii de tramvai și să minimizeze impactul asupra pieței.

Propunerile și obiectivele pentru care organizația militează constant includ următoarele:

  • Minimizarea impactului asupra spațiului verde prin utilizarea tehnologiei „green track” pentru șinele de tramvai.
  • Reducerea numărului de conflicte de trafic care ar putea bloca tramvaiele.
  • Soluții personalizate pentru amplasarea șinelor în funcție de trama stradală specifică zonei, astfel încât tramvaiul să aibă un culoar dedicat și să nu rămână blocat în trafic. Pe Bd. Corneliu Coposu, asociația propune introducerea unui culoar TRAM+BUS și o stație comună unde călătorii pot schimba mijloacele de transport la același peron.
  • Realizarea de pasaje directe între peroanele tramvaiului și stația de metrou Piața Unirii (ambele magistrale), aplicând modelul de succes de pe linia 41 de la Crângași și Parc Drumul Taberei. De asemenea, se ia în considerare îmbunătățirea conexiunilor prin construirea a două stații de tramvai în Piața Unirii: una pe latura nordică (zona „Hanul lui Manuc”, pentru accesul facil la Magistrala 2) și una pe latura vestică (zona Palatului de Justiție, pentru accesul facil la Magistrala 1 și Magistrala 3). Aceasta va permite deservirea ambelor stații de metrou fără supraaglomerarea pasajului de corespondență actual, care este deja suprasolicitat în orele de vârf. Călătorii vor putea coborî din tramvai direct în stația de metrou dorită, fără a parcurge traversări inutile la suprafață sau prin pasajul de corespondență.
  • Flexibilitatea traseelor de tramvai în caz de defecțiuni, prin reconfigurarea buclei de întoarcere existente în Piața Unirii și posibilitatea ca liniile sudice să facă întoarcere la Piața Sf. Vineri și/sau Piața Sf. Gheorghe. Astfel, se va permite traversarea pieței cu tramvaiul din toate direcțiile, facilitând corespondențele cu liniile de autobuz și metrou.

Bucureștenii sunt încurajați să participe la dezbatere și să consulte documentația oficială disponibilă AICI.

La începutul anului curent, Vasile Petrariu, liderul sindicatului STB, a exprimat preocupare cu privire la propunerea de introducere a unei linii de tramvai care să treacă prin Piața Unirii, considerând-o extrem de periculoasă. Motivul invocat a fost starea precară a planșeului situat între suprafață și râul Dâmbovița, care prezintă deja probleme majore:

Unirea acestor linii, 32 și 21, reprezintă un proiect mai vechi, dar în prezent nu se poate realiza. Specialiștii au constatat că, la ora actuală, dacă linia este trasă prin Piața Unirii, este foarte periculos, pentru că pe dedesubt se află atât planșeul de beton, care este într-o stare de degradare, cât și pasajul și caseta Dâmboviței. Așadar, nu a descoperit această administrație apa caldă, dar proiectul nu este fezabil, a transmis Vasile Petrariu pentru Gândul.

Vezi si alte articole...