luni, iunie 17, 2024

Sebastian Burduja: Interdicţia Tik Tok în instituţii este la acest moment o recomandare, vom vedea dacă va exista o interdicţie obligatorie / Despre faptul că are cont de Tik Tok: E un coleg din echipă care îl gestionează de pe un dispozitiv personal

EconomieSebastian Burduja: Interdicţia Tik Tok în instituţii este la acest moment o recomandare, vom vedea dacă va exista o interdicţie obligatorie / Despre faptul că are cont de Tik...

”Ieri, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică a emis această recomandare, în vederea interzicerii folosirii aplicaţiei Tik Tok. Este o recomandare, nu este o decizie deci rămâne la latitudinea fiecărei instituţii publice să o pună în practică sau nu. Dacă nu o pune în practică, sigur că îşi asumă şi riscurile aferente. Noi, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, întrunit săptămâna aceasta, am identificat anumite riscuri de securitate, pe baza unui raport şi ce

ilalţi actori şi-au asumat că în decurs de o săptămână vin cu eventuale completări la această analiză şi ne vom pune problema oportunităţii unei decizii în acest sens”, a spus ministrul Cercetării. El a menţionat că ”la acest moment, discutăm de o recomandare”. ”Deci vom vedea dacă va exista o interdicţie obligatorie sau rămânem la stadiul de recomandare”.

”Având în vedere că este doar o recomandare, în acest moment, în instituţiile care nu interzic explicit această aplicaţie bănuiesc că vor merge pe soluţia actuală de a se promova prin aceste canale, inclusive prin dispozitive de serviciu dar este de datoria noastră să le informăm, DNSC este o recomandare publică şi vedeţi acolo şi riscurile identificate cu privire la datele colectate de aplicaţia Tik Tok, datele sunt stocate oriunde în lume, ele se pot partaja cu anumite autorităţi deci fiecare trebuie să cunoască aceste riscuri”, a adăugat el.

Întrebat de ce el personal are cont de Tik Tok, Burduja a răspuns: ”E un coleg din echipa mea care îl gestionează de pe un dispozitiv personal, eu personal nu am această aplicaţie şi nu o să îmi instalez. Este un dispozitiv personal care nu include alte date”.

Ministrul a fost întrebat şi dacă va renunţa la acest cont. ”Vedem şi ce reiese în urma analizei complete, asupra riscurilor şi vulnerabilităţilor”, a răspuns el.

”Ce le-aş recomanda tuturor românilor este să citească cu mare atenţie termenii de utilizare, să dacă ce se întâmplă cu datele lor, unde pot fi trimise, ce alte date se colectează şi dacă sunt confortabili cu asta să îşi instaleze aplicaţia, dacă nu, să nu o instaleze. La nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, pe baza datelor pe care toţi le vor furniza, MAI, STS şi alte instituţii reprezentate acolo, vom lua o decizie în acest sens, eu consider că riscurile identificate sunt serioase, de aceea am spus că toţi cetăţenii ar trebui să se informeze cu privire la aceste riscuri şi noi, la nivelul ministerului, ne vom strădui să informăm prin campanii specifice, printr-o transparenţă cât mai mare”, a explicat Burduja.

Vezi si alte articole...