luni, iulie 15, 2024

Sebastian Burduja: Primul test pentru Comandamentul energetic de iarnă / Am avut un deficit de peste 1700 MW în sistem după deconectarea Unităţii 1 şi a centralelor eoliene

EconomieSebastian Burduja: Primul test pentru Comandamentul energetic de iarnă / Am avut un deficit de peste 1700 MW în sistem după deconectarea Unităţii 1 şi a centralelor eoliene

”Final de săptămână şi primul test pentru Comandamentul energetic de iarnă. E uşor să trecem cu vederea unele lucruri, dar să ai rafale de vânt de peste 100 km/h în Dobrogea şi să nu ai nicio problema la nivelul sistemului energetic naţional e lucru mare”, a scris, duminică seară, pe Afcebook, ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, Unitatea 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat sâmbătă, iar azi deja e resincronizată şi produce aproape de parametrii normali (1334 MW nuclear la 22:29).

”Vântul puternic a oprit şi centralele eoliene — ştiu, pare paradoxal. Cert este că am avut un deficit de peste 1700 MW în sistem după deconectarea unităţii 1 şi a centralelor eoliene (faţă de cât era prognozat). Echilibrarea sistemului energetic naţional a fost realizată prin hidrocentralele existente — aportul hidro a depăşit 43% din mixul de producţie ieri seară, cu peste 10% faţă de cifrele uzuale. Ce bine era dacă aveam Tarniţa-Lăpuşteşti!”, a mai transmis ministrul.  

Acesta susţine că sistemul energetic naţional ”şi-a demonstrat ieri capacitatea de a depăşi primul moment delicat al acestui sezon rece”.

”Şi nu a fost deloc simplu. Le mulţumesc tuturor celor care şi-au făcut datoria. Şi da, vom avea şi Tarniţa-Lăpuşteşti, am repornit proiectul şi sunt convins că într-un an de zile îl putem pune pe şine. Pentru următoarele generaţii, nu pentru următoarele alegeri”, a mai transmis ministrul.

 

 

 

 

Vezi si alte articole...