sâmbătă, aprilie 1, 2023

Secretarul general al Naţiunilor Unite denunţă taxele de „prădători” aplicate ţărilor sărace de către cele bogate

EconomieSecretarul general al Naţiunilor Unite denunţă taxele de "prădători" aplicate ţărilor sărace de către cele bogate

Antonio Guterres a cerut ţărilor bogate un ajutor de aproximativ 500 de miliarde de dolari pe an pentru cele mai sărace ţări de pe planetă, „blocate în cercuri vicioase care fac dezvoltarea dificilă, dacă nu imposibilă”.

Potrivit acestuia, „dezvoltarea economică este dificilă atunci când ţările nu au resurse, sunt paralizate din cauza datoriilor şi încă se luptă cu nedreptatea istorică a unui răspuns inegal la Covid-19”.

Cele mai sărace ţări au denunţat în repetate rânduri o distribuţie nedreaptă a vaccinurilor, concentrată în Europa şi în America de Nord.

„Lupta împotriva unei catastrofe climatice pe care nu aţi provocat-o este imposibilă atunci când costul capitalului creşte vertiginos”, iar ajutorul financiar este „doar o picătură într-o găleată”, a adăugat Guterres.

Liderii şi reprezentanţii din 33 de ţări africane, 12 ţări din Asia-Pacific şi Haiti se întâlnesc la cinci decenii după ce ONU a creat categoria ţărilor cel mai puţin dezvoltate (LDC) pentru a oferi sprijin internaţional special celor mai vulnerabili şi dezavantajaţi membri.

Un plan de acţiune pentru aceste ţări a fost adoptat la Adunarea Generală a ONU anul trecut.

Cu toate acestea, nu sunt aşteptate angajamente financiare majore la summitul de la Doha, amânat de două ori din cauza coronavirusului.

Afganistanul şi Myanmar nu sunt prezente, guvernele lor nefiind recunoscute de membrii ONU.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro