Secrete despre scutul Aegis și avioanele F 35, scurse în Rusia și China? RTX Corp, amendă 200.000.000 de dolari pentru manipulare necorespunzătoare a secretelor militare.
Secrete despre scutul Aegis și avioanele F 35, scurse în Rusia și China?. RTX Corp a fost amendată de Departamentul de Stat al SUA cu 200.000.000 de dolari.
Secrete despre scutul Aegis și avioanele F 35, scurse în Rusia și China? RTX
Departamentul de Stat al SUA a încheiat un acord de 200 de milioane de dolari cu contractorul de apărare RTX pentru acuzațiile legate de manipularea greșită a secretelor militare, inclusiv date sensibile despre avioanele de luptă avansate F-22 și F-35 din a cincea generație, bombardierul B-2 Spirit, Boeing E-3 AWACS și scutul Aegis.
Secrete despre scutul Aegis și avioanele F 35, scurse în Rusia și China? RTX, amendă 200.000.000 $
Aceste încălcări au avut loc când angajați ai RTX Corp au călătorit în China, Rusia, Iran și alte națiuni, ridicând îngrijorări cu privire la protecția informațiilor clasificate.
Acordul rezultă din dezvăluirea voluntară de către RTX a 750 de încălcări ale Legii privind controlul exporturilor de arme și ale Reglementărilor privind traficul internațional de arme (ITAR), care au avut loc pe parcursul a șase ani, din august 2017 până în septembrie 2023.
Potrivit declarației Departamentului de Stat, încălcările au implicat exporturi neautorizate de articole de apărare din cauza jurisdicției și clasificării necorespunzătoare, exporturi neautorizate de articole de apărare clasificate și transportul neautorizat de articole de apărare de către angajați către destinații interzise.
Secrete despre scutul Aegis și avioanele F 35, scurse în Rusia și China? RTX
„RTX a dezvăluit în mod voluntar toate presupusele încălcări”, a subliniat Departamentul de Stat în anunțul de la 30 august, potrivit Eurasian Times.
„RTX a cooperat, de asemenea, cu revizuirea de către Departament a acestei chestiuni și a implementat numeroase îmbunătățiri ale programului său de conformitate de la comportamentul în cauză. ”
Un purtător de cuvânt al RTX a declarat că „acțiunea este în concordanță cu așteptările companiei”, pe care le-a dezvăluit în timpul raportului privind veniturile din al doilea trimestru.
Ca parte a acordului, Departamentul de Stat a fost de acord să suspende 100 de milioane de dolari din amenda de 200 de milioane de dolari, cu condiția ca RTX să folosească aceste fonduri pentru măsuri de conformitate aprobate în conformitate cu Acordul de consimțământ.
Măsuri pentru salvarea secretelor militare
Pentru cel puțin următoarele 24 de luni, RTX Corp va angaja un ofițer special de conformitate extern pentru a supraveghea punerea în aplicare a acordului de consimțământ. Aceasta va include cel puțin un audit extern al programului de conformitate ITAR al RTX și adoptarea unor măsuri de conformitate suplimentare.
Colby Badhwar, un jurnalist Insider axat pe Rusia, a raportat că cele mai multe încălcări au fost comise de Rockwell Collins înainte de achiziția sa în 2018 de către Raytheon, acum parte a RTX.
Încălcările s-au extins pe mai multe divizii RTX, evidențiind probleme de conformitate sistemică în întreaga companie. Destinațiile interzise implicate în aceste încălcări includ Iran, Liban, Rusia și China, subliniind gravitatea neregulilor.
Multe dintre încălcări par să provină de la angajați RTX care călătoresc internațional și își iau cu ei laptopurile de serviciu.
Acești angajați au încercat să-și acceseze laptopurile în timpul acestor călătorii, neștiind că acest lucru ar putea expune informații sensibile.
Potrivit Departamentului de Stat, laptopurile conțineau o serie de „articole de apărare” legate de programe militare critice ale SUA, cum ar fi sistemul de apărare antirachetă balistică Aegis, bombardierul B-2 Spirit, F/A-18 E/F Super Hornet , F-35 Lightning II și Boeing E-3 AWACS.
Elementele cheie ale scutului antirachetă al NATO includ cele două site-uri americane Aegis Ashore din Polonia și România, împreună cu distrugătoarele marinei americane din Rota, Spania, și un radar de avertizare timpurie din Kurecik, Turcia.
Aegis Ashore este operațional în România din 2016.
Un incident cheie a avut loc în mai și iunie 2021, când un angajat RTX a călătorit la Sankt Petersburg, Rusia, cu un laptop de serviciu încărcat cu date tehnice controlate de ITAR referitoare la cel puțin cinci avioane militare.
În timpul călătoriei, angajatul a observat mai multe alerte de securitate cibernetică și le-a raportat echipei de securitate. Aceste alerte au fost „respinse incorect” ca fiind fals pozitive, probabil din cauza tranziției echipei la un nou instrument de securitate cibernetică.
Această lipsă a protocoalelor de securitate evidențiază riscurile asociate cu măsurile inadecvate de securitate cibernetică, în special în regiunile cu supraveghere sporită.
Într-un alt caz, un angajat RTX a călătorit în Iran și a încercat să se conecteze la computerul său în timp ce se afla în țară.
Echipa de securitate a RTX a detectat și a înghețat rapid laptopul, iar investigațiile ulterioare au arătat că hard diskul său conținea date tehnice extrem de sensibile despre bombardierul B-2 Spirit și avionul de luptă F-22 Raptor.
Prezența unor astfel de informații critice într-o națiune sancționată precum Iranul reprezintă o încălcare gravă a protocoalelor de securitate din SUA, deoarece acest tip de date este de obicei puternic restricționat pentru a preveni expunerea lor la potențiali adversari.
Export necorespunzător de date tehnice
Un alt incident îngrijorător a implicat un angajat care a făcut mai multe călătorii în Liban. O investigație internă RTX a constatat ulterior că laptopul acestui angajat conținea date tehnice despre sisteme avansate de rachete, inclusiv rachetele Standard Missile-3, Standard Missile-6 și rachetele ESSM.
Într-o dezvăluire din 2023, RTX a arătat că, în ianuarie 2023, a exportat necorespunzător, fără autorizație, date tehnice legate de o componentă F-22 Raptor.
Aceste date, care au fost clasificate greșit în martie 2018, au fost trimise la doi angajați chinezi de la unitatea Collins din Shanghai.
Guvernul SUA a analizat fișierele implicate și a concluzionat că acest export neautorizat de date tehnice a compromis securitatea națională și a avut un impact negativ asupra programului înregistrat al Departamentului de Apărare.