Regimul lui Vladimir Putin trebuie răsturnat de la putere pentru ca Ucraina să câștige războiul, a avertizat un fost consilier al liderului de la Kremlin.
Andrei Illarionov a spus că tiranul rus Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, și-a pus ochii pe Ucraina încă din primele zile ale președinției sale – și că nu va renunța niciodată.
Vladimir Putin a fost numit prim-ministru al Rusiei în urmă cu 25 de ani – iar câteva luni mai târziu, a devenit președinte.
În cele două decenii de domnie, autocratul și-a consolidat stăpânirea cu mâna de fier, și-a făcut aliați în Orientul Mijlociu și China , a anexat Crimeea și a lansat un război total împotriva Ucrainei.
Și în 2020, vicleanul Putin a schimbat legea Rusiei pentru a putea să rămână președinte pentru încă două mandate.
Înseamnă că tiranul urmează să conducă Rusia până în 2036 – iar Illarionov, în vârstă de 62 de ani, a avertizat că liderul rus este hotărât să „își atingă obiectivele”.
„Dacă și-a stabilit obiectivul, este foarte serios în ceea ce privește atingerea obiectivului. Înseamnă că este foarte serios în pregătiri, foarte serios în a se gândi și a pregăti diferite opțiuni pentru a atinge obiectivul. Nu înseamnă o opțiune, nici două opțiuni, ci zeci. Și dacă se decide cu adevărat să facă ceva, nu va uita. Ar încerca o dată, de două ori, de trei ori până când se realizează. Îmi amintesc foarte puține cazuri în care și-ar anula, uita sau deturna intențiile,” spune fostul consilier al lui Putin.
Illarionov este fostul consilier economic șef al lui Putin, care a lucrat cu dictatorul între 2000 și 2005.
După ce a demisionat în 2005, Illarionov a continuat să fie un critic deschis al lui liderului de la Kremlin și l-a criticat pe diverse teme de-a lungul celor două decenii și jumătate.
În august anul trecut, Rusia l-a adăugat pe llarionov – care s-a mutat în Statele Unite după ce a demisionat – în registrul agenților străini.
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, cu puține semne că Putin se preda sau semnează un acord de pace, Illarionov a spus ce este „posibil” să-l oprească pe despot.
„Este posibil dacă țările ar forma o uniune cu scopul de a termina regimul lui Putin. Până acum, nimeni nu și-a stabilit acest obiectiv. Nici președintele SUA, nici unul dintre liderii europeni, nici măcar președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu propune așa-zisa formulă de pace. Nu a produs o formulă de victorie. Singura modalitate de a avea securitate pe termen mediu pentru Europa de Est și Europa este doar să închei cu regimul Putin”, susține Ilarionov.
Andrei Illarionov dezvăluie motivul pentru care Vlad s-a întors împotriva Occidentului
În primii trei ani de președinție a lui Putin, el a părut cu adevărat interesat să se alăture lumii occidentale, a spus Illarionov.
Prietenos cu fostul prim-ministru Tony Blair , prima vizită externă a lui Putin a fost la Londra, iar Blair a fost primul lider străin care l-a vizitat pe Vlad în Rusia.
Illarionov a explicat de ce Putin s-a întors împotriva lumii occidentale – în loc să i se alăture.
„Momentul de cotitură care l-a determinat pe Putin să-și schimbe mentalitatea a fost războiul din Irak din 2003. Războiul acela a fost lansat de George Bush Jr…în ciuda avertisementelor și argumentelor foarte puternice ale lui Putin. Și a folosit acele argumente care ulterior s-au dovedit a fi corecte. Nu ar trebui să trecem cu vederea că Putin este destul de inteligent”, spune Ilarionov.
Fostul consilier a adăugat: „Ceea ce este remarcabil la Putin este că nu se ascunde. El este, într-o oarecare măsură, incredibil de deschis. Trebuie să-l citești și să auzi și să înțelegi ce are în minte. El și-a anunțat ofensiva împotriva Ucrainei și Occidentului în 2003. Trebuie să recunoaștem cât de consecvent este dacă a anunțat-o public. Și-a anunțat public obiectivul în septembrie 2003 și continuă să execute acest obiectiv și această strategie timp de 21 de ani”.
Illarionov a criticat în mod deschis invazia rusă a Ucrainei – și a blamat politicile rusești recente drept „o catastrofă”.
Dar fostul consilier politic principal crede că războiul cu Putin poate fi câștigat.
„Convingerea mea fermă că războiul din Ucraina poate fi câștigat și victoria poate fi obținută numai dacă nu numai Ucraina, ci și prietenii Ucrainei vor participa la bătălie”, a spus el.
„Conceptul că Ucraina se poate apăra, ce să mai vorbim să învingă, dar se poate apăra singură este complet greșit. Ucraina nu poate face asta singură. Numai eforturile comune ale țărilor iubitoare de democrație pot apăra Ucraina, pot opri agresorul și pot ajunge la victorie”, susține Ilarionov.