vineri, aprilie 19, 2024

Șeful NATO reacționează după ce Trump a spus că va lăsa Rusia să atace țările aliate: Un risc sporit

ExterneȘeful NATO reacționează după ce Trump a spus că va lăsa Rusia să atace țările aliate: Un risc sporit

Șeful NATO reacționează după ce Trump a spus că va lăsa Rusia să atace țările aliate: Un risc sporit. Jens Stoltenberg a subliniat că declarațiile halucinante ale lui Trump pun în pericol securitatea tuturor membrilor Alianței, inclusiv a soldaților americani și europeni.

Șeful NATO reacționează după ce Trump a spus că va lăsa Rusia să atace țările aliate. Comentariile lui Trump, făcute la un miting electoral sâmbătă, au alimentat îngrijorări cu privire la angajamentul SUA față de partenerii lor NATO.

Șeful NATO reacționează după ce Trump a spus că va lăsa Rusia să atace țările aliate

Într-o declarație transmisă presei, Stoltenberg a subliniat că orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unit și ferm din partea Alianței. Această declarație vine în contradicție cu declarațiile lui Trump, care pare să fi deschis posibilitatea ca SUA să nu intervină în apărarea țărilor aliate care nu îndeplinesc cotele de cheltuieli militare stabilite.

Oficialii NATO insistă asupra solidarității și unității Alianței.

Citește și: Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: „NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți”

„Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unit şi energic”, a dat asigurări secretarul general al NATO.

Cum reacționează Europa după declarațiile halucinante ale lui Trump?

Oficiali din Polonia și Germania, au condamnat declarațiile lui Trump, subliniind că acestea subminează credibilitatea NATO și pun în pericol securitatea europeană. Polonia, un important aliat al NATO în flancul estic, a subliniat că angajamentul „unul pentru toți, toți pentru unul” este esențial pentru securitatea comună.

„Motto-ul NATO ‘unul pentru toţi, toţi pentru unul’ este un angajament concret. Subminarea credibilităţii ţărilor aliate înseamnă slăbirea întregului NATO”, a scris pe X ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Declarațiile lui Trump au fost catalogate drept „nesăbuite” de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a avertizat că acestea slujesc doar intereselor președintelui rus Vladimir Putin. Michel a reamintit importanța Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede că un atac asupra unui membru al Alianței este considerat un atac împotriva tuturor, declanșând răspunsul colectiv al NATO.

Europa are nevoie de armata proprie

Comisarul european Thierry Breton a remarcat că astfel de declarații nu sunt noi și au subliniat necesitatea pentru UE să-și crească capacitățile militare.

Stéphane Séjourné, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, a declarat că ia în serios temerile că Rusia ar putea ataca un stat membru NATO în viitor.

Séjourné a răspuns afirmativ, spunând că Franța a intensificat deja investițiile în apărarea sa.

„În circumstanțele geopolitice actuale, este în interesul nostru să ne punem întrebările potrivite. Bugetele noastre de apărare trebuie să ne permită să facem față acestor provocări. Trebuie să fim mai coezivi în organizarea apărării Europei. Aceasta este propunerea franceză și capătă din ce în ce mai mult avânt”, a spus Séjourné, potrivit European Pravda.

Vezi si alte articole...