luni, iunie 17, 2024

Serviciile secrete din Europa sunt în alertă maximă. Rusia pregătește ce e mai rău

ExterneServiciile secrete din Europa sunt în alertă maximă. Rusia pregătește ce e mai rău

Rusia este bănuită că ar fi pus la cale mai multe acțiuni de sabotaj în statele europene, membre NATO. Serviciile de securitate au intrat în alertă după ce au fost raportate mai multe atacuri asupra unor obiective de infrastructură din state baltice, Germania, și Regatul Unit.

Rusia acuzată de acțiuni de sabotaj

Trebuie reamintit că și în România, Rusia a fost implicată într-un caz de spionaj. Publicațiile internaționale titrează că Federația Rusă ar fi pus la cale mai multe incendii în statele europene, printre care și un magazin Ikea din Vilnius, capitala Lituaniei. Incidentul ar fi avut loc în această lună.

De asemenea, Rusia este în centrul unui alt scandal diplomatic în Marea Britanie. Oamenii președintelui Vladimir Putin sunt suspectați că ar fi pus la cale un atac incendiar în estul Londrei.

Cu toate că nu sunt dovezi clare care să indice o acțiune orchestrată în lanț, serviciile de intelligence suspectează că toate atacurile fac parte dintr-un plan mai amplu al autorităților din Rusia pentru a destabiliza Occidentul ca urmare a sprijinului acordat Ucrainei.

Rusia

Incidente raportate în mai multe state europene

Incidentele au fost raportate la un summit al miniștrilor de apărare respectiv externe de la Bruxelles, din această săptămână. Unul dintre participanți a declarat sub protecția anonimatului că statele europene consideră acțiunile de sabotaj orchestrate de Rusia, o adevărată amenințare la securitatea Europei.

Donald Tusk a subliniat că forțele de coerciției polone au reținut nouă persoane pentru presupuse fapte de sabotaj. Supecții ar fi acționat la ordinul serviciilor Federației Ruse. Polonia apreciază că acțiunile de „loviri și incendiere” au fost ordonate de Rusia, acuzații pe care Ambasada Federației Ruse în Varșovia le-a respins categoric.

Rusia

Rusia este din ce în ce mai agresivă față de țările europene

Nu în utlimul rând, Hanno Pevkur, ministrul de Apărare din Estonia a subliniat de asemenea, că țara sa a fost vizată de acțiunile de saboaj ruse. „Au efectuat operaţiuni similare în Estonia. Au angajat 10 persoane pentru a ataca maşina ministrului de interne şi pe cea a unui jurnalist (incident petrecut în luna februarie – n.r.).

Acesta este comportamentul normal al Rusiei. Ne pare rău să o spunem. Dar trebuie să înţelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă faţă de ţările europene. De asemenea, faţă de ţările NATO”, a explicat oficialul eston, potrivit publicației The Guardian.

Vezi si alte articole...