miercuri, mai 29, 2024

Sindromul Reye la copii

MedicalSindromul Reye la copii

Sindromul Reye este o afecțiune rară, dar gravă, care afectează în principal copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Se caracterizează prin encefalopatie acută (inflamație a creierului) și insuficiență hepatică acută (afectarea gravă a ficatului).

Cauzele sindromului Reye nu sunt complet elucidate, dar se consideră că este declanșat de o combinație de factori:

Infecție virală: Cel mai frecvent virus asociat este virusul gripal A sau B, dar pot fi implicate și alte virusuri, cum ar fi varicela sau virusul Epstein-Barr.

Administrarea de aspirină sau salicilați: Utilizarea aspirinei sau a medicamentelor care conțin salicilați (precum ibuprofenul) la copiii și adolescenții care se confruntă cu o infecție virală este considerată un factor de risc major.

Predispoziție genetică: Anumiți copii pot avea o predispoziție genetică, riscul de a dezvolta sindromul Reye fiind mai mare în cazul lor.

Simptomele sindromului Reye pot apărea la 3-7 zile după o infecție virală și includ: vărsături persistente (mai mult de 5 episoade în 12 ore), febră, letargie, confuzie, iritabilitate, dureri abdominale, dificultăți de respirație, convulsii, pierderea cunoștinței.

Sindromul Reye este o urgență medicală care necesită spitalizare imediată. Tratamentul constă în susținerea funcțiilor vitale ale organismului și combaterea inflamației cerebrale și a insuficienței hepatice.

Prognosticul depinde de severitatea bolii și de promptitudinea diagnosticului și tratamentului. Mortalitatea poate fi ridicată, de aproximativ 20-30%, dar cu un diagnostic și un tratament precoce, șansele de supraviețuire cresc semnificativ.

Studii recente au evidențiat:

Importanța prevenirii: Vaccinarea împotriva gripei și evitarea administrării de aspirină la copiii și adolescenții cu infecții virale pot reduce semnificativ riscul de apariție a sindromului Reye.

Îmbunătățiri în tratament: Noile tehnici de susținere a funcțiilor vitale și terapiile medicamentoase specifice au contribuit la îmbunătățirea prognosticului pacienților cu sindrom Reye.

Cercetări în curs de desfășurare: Se continuă cercetările pentru a înțelege mai bine cauzele sindromului Reye și pentru a dezvolta metode mai eficiente de diagnostic și tratament.

Vezi si alte articole...