luni, iulie 22, 2024

Sistemul Patriot, testat în România. Este primul exercițiu tactic cu trupe şi trageri reale

ActualitateSistemul Patriot, testat în România. Este primul exercițiu tactic cu trupe şi trageri reale

Sistemul Patriot a fost testat în România. Regimentul 74 Patriot Mihai Bravu a deplasat personal şi tehnică în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia. Este primul exercițiu tactic cu trupe şi trageri reale, anunță MApN.

Sistemul Patriot, testat în România. Militarii români vor efectua în această săptămână trageri reale cu sistemele PATRIOT. Este un sistem de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune. Primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11.

Sistemul Patriot, testat la Poligonul de trageri sol-aer Capul Midia

România a achiziționat printr-un contract guvern-guvern șapte sisteme performante PATRIOT. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene. Iar trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

„Acest exercițiu se desfășoară în perioada 2-17 noiembrie, având ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale. Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene”, se arată în comunicatul MApN.

Cele şapte sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari. De asemenea, s-au achiziționat și peste 200 de interceptori: 60 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Sistemele sol-aer sunt foarte performante

Sistemul Patriot, în configurația 3+ este compus dintr-un radar AN/MPQ-65. O stație de control a focului AN/MSQ-132. Patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT. Şi șapte grupuri electrogene (EPP) III. Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune PATRIOT 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine. Pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei. Aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Sistemul Patriot este foarte performant, dar muniția este extrem de scumpă. O rachetă PAC-2 GEM-T are un cost de 2,05 milioane de dolari. iar cu interceptorii PAC-3 MSE ajungem cu prețul unitar la un alt nivel, cel puțin 4,1 milioane de dolari. Tocmai din acest motiv, România își va produce, în urma unui acord cu americanii de la Raytheon, propria muniție pentru PATRIOT, rachete SkyCeptor, care sunt mai ieftine și pot fi folosite împotriva dronelor. Cei trei vectori, PAC-2 GEM-T, PAC-3 MSE și SkyCeptor, vor fi folosiți alternativ în funcție de țintă.

Vezi si alte articole...