joi, octombrie 5, 2023

Somatizarea la copii- ce este, de ce și când apare, soluții

MedicalSomatizarea la copii- ce este, de ce și când apare, soluții

Somatizarea la copii este un fenomen în care stresul, tensiunea emoțională și problemele psihologice se manifestă sub formă de simptome fizice. Copiii somatizează atunci când nu pot exprima sau înțelege în totalitate emoțiile lor, iar corpul reacționează la aceste tensiuni. Iată ce trebuie să știi despre somatizarea la copii:

De ce apare somatizarea la copii:

 1. Imaturitatea emoțională: Copiii pot avea dificultăți în exprimarea emoțiilor și în gestionarea lor. Deoarece nu au dezvoltat încă abilitățile necesare pentru a verbaliza sau a face față emoțiilor lor, acestea pot fi externalizate sub formă de simptome fizice.
 2. Tensiunea și stresul: Evenimente traumatice, schimbări familiale sau școlare, conflicte, separări sau alte surse de stres pot crea tensiuni interne la copii, care se pot manifesta sub formă de dureri sau simptome fizice.
 3. Modelul de comportament: Copiii pot învăța comportamente somatice observând adulții din jurul lor care manifestă simptome similare. Acest lucru poate deveni o modalitate de a atrage atenția sau de a evita situațiile neplăcute.

Când apare somatizarea la copii:

 • La orice vârstă: Somatizarea poate apărea la orice vârstă, de la copii mici la adolescenți. Cu toate acestea, ea este mai frecventă în jurul vârstei preșcolare și la începutul școlii primare.

Simptomele comune de somatizare la copii pot include:

 • Dureri de burtă frecvente și nejustificate
 • Dureri de cap
 • Grețuri sau vărsături
 • Tensiune musculară
 • Oboseală
 • Palpitații sau dureri în piept
 • Probleme digestive
 • Pierdere în greutate neintenționată

Soluții pentru gestionarea somatizării la copii:

 1. Comunicare deschisă: Încurajează copilul să vorbească despre sentimentele și emoțiile sale. Acesta trebuie să știe că poate discuta orice cu tine.
 2. Consiliere profesională: Un terapeut sau psiholog specializat în copii poate ajuta la identificarea surselor de stres și a mecanismelor de somatizare. Terapia poate oferi copilului un mediu sigur pentru a explora și a înțelege emoțiile.
 3. Tehnici de gestionare a stresului: Ajută copilul să învețe tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația, pentru a face față stresului în mod sănătos.
 4. Susținerea familiei: Implicarea și sprijinul familiei sunt esențiale. Asigură-te că toți membrii familiei înțeleg și susțin procesul de vindecare a copilului.
 5. Stil de viață sănătos: O alimentație echilibrată, exercițiile fizice regulate și un somn adecvat pot contribui la reducerea simptomelor somatice.
 6. Monitorizare medicală: Este important să consulți un medic pentru a exclude cauze medicale ale simptomelor. Odată ce cauzele medicale au fost eliminate, se poate explora mai departe aspectul psihologic al somatizării.

Este important să acționezi cu empatie și să oferi sprijinul necesar copilului. Cu timpul și intervenția corespunzătoare, mulți copii își pot îmbunătăți abilitățile de gestionare a emoțiilor și pot reduce simptomele somatice.

Vezi si alte articole...