duminică, aprilie 14, 2024

Droguri în showbiz. Natalia Mateuț, audiată la DIICOT

Natalia Mateuț, starleta de la Xtra Night...

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul de la Mangalia. Ce urmează acum

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul...

Spionaj la nivel înalt. Varșovia demite comandantul Eurocorps. Alt general, „moarte neașteptată”

ExterneSpionaj la nivel înalt. Varșovia demite comandantul Eurocorps. Alt general, „moarte neașteptată”

Spionaj la nivel înalt. Varșovia îl demite pe comandantul Eurocorps. Alt general a murit subit. generalul Jarosław Gromadziński era desemnat să-i succedă generalului belgian Peter Devogelaere în februarie 2023 la comanda Eurocorps.

Spionaj la nivel înalt. Varșovia îl demite pe comandantul Eurocorps. Alt general a murit subit. Generalul Gromadziński a fost rechemat în Polonia înainte de a fi demis din funcție, în urma unei proceduri „neobișnuite”.

Declarat operațional în 1995 după ce a fost construit de Franța și Germania, Corpul European (Eurocorps) este un cartier general care, situat la Strasbourg, poate mobiliza teoretic până la 60.000 de militari pentru a îndeplini misiuni de asistență umanitară, angajamente de „înaltă intensitate” sau operațiuni de menținere a păcii.

Spionaj la nivel înalt. Varșovia îl demite pe comandantul Eurocorps

Și asta, fie sub egida Uniunii Europene, fie sub cea a NATO.

În ianuarie 2022, după multe ezitări, Polonia a devenit a șasea națiune cadru a Eurocorps, alături de Franța, Germania, Luxemburg, Belgia și Spania.

Ca atare, un general polonez ar fi putut urma să preia comanda. Acesta este cazul generalului Jarosław Gromadziński.

Desemnat să-i succedă generalului belgian Peter Devogelaere în februarie 2023, acest ofițer a lucrat în special la crearea Diviziei mecanizate 18 (numită „Divizia de fier”), considerată a fi una dintre cele cele mai dezvoltate unități ale armatei poloneze , conform site-ului specialist polonez Defense24.

Înainte de a prelua frâiele Eurocorps, el a fost responsabil cu antrenarea soldaților ucraineni ca parte a Echipei Internaționale de Asistență pentru Ucraina cu sediul în Wiesbaden, Germania, potrivit opex360.com.

Generalul Gromadziński tocmai a făcut obiectul unei proceduri neobișnuite pentru un ofițer de gradul său. A fost rechemat imediat în Polonia înainte de a fi demis din funcția sa.

Această decizie a fost anunțată într-un comunicat de presă al Ministerului polonez al Apărării, în urma unei investigații a SKW, serviciul său de contraspionaj, cu privire la „autorizația de securitate personală”.

Un alt general, șef de stat major al EUFOR, a murit „neașteptat”

Nu s-au dat alte detalii de ce anume este acuzat generalul Gromadziński, comunicatul de presă nu a făcut decât să citeze prevederile prevăzute de „Legea privind protecția informațiilor clasificate” din 5 august 2010.

Comunicatul a menționat că „va fi numit imediat un alt ofițer” pentru a asigura „continuitatea funcționării comandamentului” Eurocorps.

Această decizie este surprinzătoare, având în vedere că generalul Gromadziński trebuie să fi făcut cu siguranță subiectul unei anchete prealabile înainte de a fi numit în funcțiile pe care le-a deținut în ultimii ani.

Mai mult, la 26 martie, Statul Major Polonez a anunțat „moartea neașteptată” a generalului Adam Marczak, șef de stat major al Comandamentului operațional al EUFOR Althea, forța Uniunii Europene pentru Bosnia -Herţegovina, al cărei sediu este la Mons, Belgia, ceea ce stârnește suspiciuni.

Vezi si alte articole...