joi, mai 30, 2024

Stadiul lucrărilor de reabilitare a fostului Hotel Dunărea din București

ActualitateStadiul lucrărilor de reabilitare a fostului Hotel Dunărea din București

Fostul Hotel Dunărea din București se află într-o stare avansată de degradare, fiind încadrat în clasa de risc seismic I. Aspectul său exterior amintește de decorurile din filmele de groază, iar interiorul nu arată deloc mai bine. Primarul Sectorului 1 a furnizat informații actualizate despre proiectul de reabilitare a clădirii și a anunțat că o echipă completă de specialiști lucrează la refacerea întregii zone a Gării de Nord.

Transformarea fostului Hotel Dunărea în Centru Cultural al Sectorului 1 este în plan. Când ajungi în zona Gării de Nord și vezi această clădire, te surprinde într-un mod negativ. Aspectul ei amintește de urmările unui bombardament, iar bucățile de fațadă par să fie în pragul prăbușirii.

Clotilde Armand a menționat că mai mulți locuitori ai Bucureștiului au abordat-o pentru a afla stadiul proiectului de reabilitare a acestui imobil.

„Foarte mulți locuitori ai Sectorului 1 mă întreabă în ce stadiu suntem cu reabilitarea clădirii fostului Hotel Dunărea- imobil cu grad seismic 1”.

Potrivit primarului Sectorului 1, în prezent, o echipă completă de specialiști este dedicată acestui proiect, iar administrația locală are în vedere reabilitarea întregii zone:

„Deoarece este poarta principală de intrare în Capitală pentru turiștii care vin cu trenul”, explică Clotilde Armand pe Facebook.

Cu câteva luni în urmă, un grup de arhitecți a finalizat un studiu dedicat identificării soluțiilor de regenerare urbană în zona Gării de Nord, mai precis la intersecția Căii Griviței cu Bulevardul Gheorghe Duca. Principalele recomandări ale acestora sunt:

Exproprierea imobilului, reabilitarea clădirii și conversia funcțională, transformându-l într-un Centru Cultural al Sectorului 1. Acest centru ar urma să devină punctul central al traseului cultural-artistic al Căii Grivița.

În temeiul acestui studiu, Primăria Sectorului 1 a început să elaboreze alte documentații importante, precum Expertiza Tehnică și Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI). Expertiza Tehnică a fost finalizată la sfârșitul anului 2023, iar DALI-ul se află în ultima etapă de elaborare, urmând să ofere informații privind costurile totale ale exproprierii și reabilitării. După finalizarea DALI-ului, administrația locală urmează să prezinte proiectul în Consiliul Local al Sectorului 1 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici necesari pentru realizarea acestei investiții.

Clotilde Armand a transmis și concluziile arhitecților, care includ mai multe propuneri pentru regenerarea întregii zone a Gării de Nord, nu doar a fostului Hotel Dunărea. Aceste propuneri includ:

Reconfigurarea Pieței Gării de Nord;

Construirea unei mari parcări subterane pentru a elibera trotuarele și spațiul public;

Reconfigurarea circulației pietonale și valorificarea parcurilor din zona Pieței Gării de Nord;

Eliminarea mesh-urilor publicitare de pe fațadele clădirilor și a firmelor luminoase în culori stridente sau nepotrivite pentru zonă;

Asigurarea unui număr mai mare de locuri de stat, înlocuirea chioșcurilor de flori și de ziare, amenajarea pistelor de biciclete și a stațiilor de taxi electrice etc.

„Toate aceste lucruri trebuie realizate într-un parteneriat cu celelalte instituții care administrează imobilele din zonă: companiile care administrează cele două benzinării, Ministerul Transporturilor, CFR, Primăria Capitalei și asociațiile de locatari, a spus primarul Sectorului 1”.

Vezi si alte articole...