sâmbătă, iulie 20, 2024

Stația „Timpuri Noi” urmează să fie redenumită. Aceasta se va numi „Octavian Udriște”

Din OrasStația „Timpuri Noi” urmează să fie redenumită. Aceasta se va numi „Octavian Udriște”


Stației „Timpuri Noi” îi va fi schimba numele și va deveni stația „Octavian Udriște”. Consiliul de Administrație al Metrorex a aprobat această modificare în mod unanim pentru stația de metrou situată în centrul Capitalei. Conform informațiilor de la Club Feroviar, cariera și contribuția inginerului Octavian Udriște au fost strâns legate de punerea în funcțiune și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București. El a fost unul dintre semnatarii, în 1979, ai documentului de punere în funcțiune a primului tronson de metrou din București. Tronsonul inițial pleca de la stația „Timpuri Noi” și se oprea la stația „Semănătoarea” (în prezent cunoscută ca „Petrache Poenaru”).

Decizia de a redenumi stația a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute, la propunerea președintelui Metrorex, Mihai Barbu, și a fost susținută în unanimitate. Această schimbare de denumire se justifică prin faptul că numele actual al stației era asociat cu fosta platformă industrială „Timpuri Noi” din București, care nu mai există de ceva vreme.

În documentarea ce însoțește hotărârea Consiliului de Administrație Metrorex se menționează:

Activitatea profesională de excepție în domeniul feroviar a domnului Octavian Udriște (specialist în domeniul feroviar, recunoscut la nivel internațional), precum și implicarea în construirea și dezvoltarea metroului bucureștean, fiind unul dintre factorii decisivi în punerea în funcțiune în 1979 a metroului bucureștean. Și astfel va apărea stația de metrou Octavian Udriște, conform sursei citate.

Octavian Udriște a avut o pasiune pentru trenuri încă din copilărie și a avut clară vocația sa profesională încă de pe atunci. În anul 1958, el a absolvit Institutul de Căi Ferate din București, Facultatea de Mecanică, cu specializarea în Locomotive, un domeniu în care și-a dedicat întreaga carieră profesională.

În 1996, a ocupat funcția de director la Institutul de Cercetări în Transporturi, cunoscut sub denumirea de INCERTRANS, iar în perioada cuprinsă între 1997 și 2005, a îndeplinit rolul de director al Departamentului de Transporturi la Siemens România.

Vezi si alte articole...