sâmbătă, iunie 15, 2024

Statul român a plătit milioane de euro către foști deținuți

ActualitateStatul român a plătit milioane de euro către foști deținuți

Statul român a plătit despăgubiri uriașe foștilor deținuți care care au câștigat procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Iată ce anunț a făcut Administrația Penitenciarelor.

Administrația Penitenciarelor a anunțat că statul român a plătit deja despăgubiri de milioane de euro foștilor deținuți care au câștigat procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ce sumă a plătit deja statul român

Până în prezent, aproape 17 milioane de euro au fost plătite de statul român către foștii deținuți care au obținut despăgubiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a făcut acest anunț în cadrul prezentării bilanțului activității ANP pentru anul 2023.

„În ultimii 15 ani, în sistemul penitenciar au fost deţinute 160.000 de persoane private de libertate. Dintre acestea, în ultimii 15 ani, au câştigat la CEDO despăgubiri în media sumei de 4.000 – 5.000 de euro, 4.300 de foste persoane private de libertate, 4.300 raportat la 160.000, iar suma totală pe care statul român a plătit-o, până în acest moment, din evidenţele pe care le are Administraţia Naţională a Penitenciarelor la dispoziţie, este de 16,8 milioane de euro. (…)”.

Statul român

Câte cauze au ieșit victorioase la CEDO

„Procentul cauzelor câştigate la CEDO este în marja 2 – 3%. (…) Dacă vom caza 100 de persoane, în orice infrastructură, fie ea şi de tip hotelier, vă garantez că în 15 ani vor fi două-trei plângeri sau reclamaţii. (…) S-a vehiculat de foarte multe ori că statul român plăteşte sute de milioane de euro, ceea ce nu este adevărat”, a declarat Halchin, la prezentarea bilanţului activităţii ANP în 2023, potrivit Agerpres.ro.

Se vor lua măsuri de extindere a infrastructurii penitenciare

În plus, Dan Halchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a subliniat că Guvernul a aprobat un memorandum ce vizează extinderea infrastructurii penitenciarelor, în conformitate cu nevoile actuale.

„Practic, în intervalul 2022 – 2025, documentul programatic spune că trebuie să ne mărim capacitatea cu 7.800 de noi locuri de cazare. După eforturi realmente extraordinare, s-a reuşit, pentru al treilea an consecutiv, respectarea acestei planificări.

Cu alte cuvinte, în 2023 au fost programate a fi date în folosinţă un număr de 1.275 de noi locuri, au fost date 1.282. Un aspect foarte important care trebuie menţionat este faptul că noile penitenciare de la Unguriu şi de la Berceni, unităţi care despre care s-a vorbit foarte mult timp, au beneficiat de semnarea contractului de execuţie propriu-zisă, iar începând din anul acesta, din ianuarie, unităţile se află în faza de execuţie”, a menţionat şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Vezi si alte articole...