Stilul industrial este o abordare de design care pune accentul pe estetica brută și elementele de construcție expuse, nefinisate. Este foarte popular în ultimul timp și se folosește adesea în amenajarea diferitelor tipuri de spații, de la locuințe la cafenele, baruri și birouri. Acest stil este combinat frecvent cu elemente vintage, rustice și moderne, pentru a crea spații armonioase și captivante din punct de vedere vizual.
Stilul industrial de amenajare interioară își are originile în perioada industrializării de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când fabricile și uzinele au început să devină tot mai numeroase la periferia marilor orașe. Treptat, clădirile industriale și comerciale și-au lăsat amprenta asupra stilului de amenajare interioară, iar unele au ajuns chiar să fie transformate în locuințe și spații publice.
Caracteristicile stilului industrial
Designul interior industrial se bazează pe obiecte funcționale cu un aspect brut. Elementele de design sunt reduse la esențial, iar materialele frecvent folosite, precum betonul, oțelul, lemnul brut, fierul forjat sau sticla sunt lăsate expuse ca atare. De asemenea, țevile sau alte elemente de construcție capătă un rol estetic.
Mobila în stil industrial este robustă și funcțională, cu linii simple, un aspect brut și elemente decorative limitate. Se utilizează frecvent elemente de susținere din metal, precum bare și colțare, șuruburile și piulițele sunt lăsate la vedere, iar componentele din lemn au un aspect neșlefuit, fără finisaje excesive sau detalii decorative.
Vezi și Stilul Baroc în desgnul de interior: caracteristici, culori și accesorii
De multe ori, mobilierul în stil industrial folosește elemente cu o textură rugoasă și culori naturale. Dulapurile sau rafturile din metal, precum cele adesea folosite în garaje și spații de depozitare, sunt tipice pentru acest stil.
Culorile stilului industrial sunt adesea nuanțele neutre și tonurile metalice, cele mai populare fiind negru, alb, gri, maro, roșu și tonuri metalice.
Accesoriile stilului industrial sunt adesea limitate, iar texturile brute sau elementele de uzură, precum rugina, adaugă un plus de personalitate și stil. Se folosesc frecvent piese precum cufere sau cutii metalice, dar și lămpi și candelabre din metal.
Elementele din ciment, precum vaze, suporturi de lumânări sau ghivece pentru plante sunt piese decorative comune în stilul industrial. Pentru un plus de interes vizual se folosesc obiecte de inspirație urbană, spre exemplu afișe publicitare, semne de circulație sau obiecte de artă abstractă și industrială.
Living în stil industrial
Structura și caracteristicile spațiului joacă un rol esențial în amenajarea livingului în stil industrial. Dacă locuința ta are elemente de construcție, precum grinzi sau stâlpi din lemn sau beton nefinisat, lasă-le expuse în acest fel. De asemenea, păstrează pe cât posibil cărămizile vizibile, țevile și conductele metalice sau parchetul din lemn.
Alege piese de mobilier cu un aspect robust, cum ar fi canapele și fotolii din piele sau cu tapițerie textilă în culori neutre. Adaugă o masă de cafea din lemn brut cu picioare din metal în centrul livingului și folosește accesorii textile în zona canapelei, precum perne decorative din materiale naturale, în culori uni. În ceea ce privește iluminatul, optează pentru lămpi cu țevi aparente sau abajururi din metal, vopsite în negru sau gri.
Pentru zona de dining, poți alege o masă de lemn brut cu picioare din metal, în combinație cu scaune sau bănci din aceleași materiale. Nu uita să adaugi câteva elemente decorative pe pereți, precum picturi sau fotografii cu obiecte de construcție, utilaje sau figuri abstracte.
Dormitor în stil industrial
Un dormitor amenajat în stil industrial are adesea un cadru de pat din metal sau lemn brut, cu un design simplu și funcțional. Adaugă un dulap din aceleași materiale, pentru depozitare. Folosește combinații de culori neutre și elemente decorative minime. Poți renunța complet la draperii, iar dacă vrei ca spațiul tău să fie cât mai intim, optează pentru jaluzele sau rulouri industriale.
Adaugă un covor din bumbac sau iută, cu o țesătură texturată. Poți opta la fel de bine și pentru un covor cu aspect vintage sau uzat, care poate crea o atmosferă autentică. În ceea ce privește accesoriile, alege o oglindă cu ramă din țevi aparente, un ceas minimalist și câteva rame foto sau lămpi de birou simple și funcționale.
Bucătărie în stil industrial
O bucătărie amenajată în stil industrial este una complet funcțională și cât mai simplă. Pentru a completa bucătăria în acest stil, optează pentru dulapuri și blaturi din lemn sau o insulă cu un cadru metalic și adaugă scaune înalte, de bar.
Alege un candelabru din metal sau un șir de lumini deasupra blatului de lucru, pentru un cadru versatil care să-ți ofere suficientă lumină atunci când vrei să gătești. Pentru un decor armonios, alege un cuptor sau o plită din metal. Hota poate fi din același material, iar evacuarea este recomandat să rămână expusă. Accesorii precum ceainice, tăvi, suporturi pentru condimente sau lăzi pentru pâine din metal pot adăuga farmec industrial bucătăriei tale.
Baie în stil industrial
Pentru amenajarea băii conform stilului industrial, alege plăci din piatră naturală, care să ofere un aspect robust și texturat. Poți lăsa pereții nefinisați, cu cărămizi expuse sau beton aparent. Optează pentru obiecte sanitare din piatră și adaugă accesorii, precum robinete și baterii din metal.
Pentru iluminat, folosește lămpi de perete sau becuri suspendate, iar pentru un plus de funcționalitate, adaugă oglinzi mari și rafuri din lemn. Poți alege accesorii textile în culori naturale, cum ar fi prosoape sau perdele de duș din bumbac, care să confere un aspect confortabil și plăcut.
Sursa: scauneonline.ro
Articolul Stilul industrial în designul interior: Caracteristicile stilului și sfaturi de amenajare apare prima dată în Casoteca.