luni, iulie 15, 2024

Stoltenberg îndeamnă Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO: „Cât mai repede”

ExterneStoltenberg îndeamnă Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO: „Cât mai repede”

Stoltenberg, secretarul general al NATO, îndeamnă Ungaria să ratifice aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică „cât mai repede”.

Parlamentul ungar trebuie să ratifice aderarea Suediei la NATO „cât mai repede posibil”, a declarat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

Stoltenberg îndeamnă Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu preşedinta ungară Katalin Novak, în contextul în care Ungaria este una dintre ultimele două ţări NATO, alături de Turcia, care nu a ratificat încă această aderare
„.

„Ungaria a indicat în repetate rânduri că nu va fi ultima ţară care ratifică aderarea Suediei”, a spus Stoltenberg.

„Acum contez pe Ungaria să îşi îndeplinească acest angajament. Parlamentul ungar trebuie să ratifice fără întârziere”, a adăugat el.

Katalin Novak, al cărei rol este în esenţă ceremonial, a dat asigurări că poziţia ţării sale în această privinţă nu s-a schimbat. Ea a spus că a discutat problema cu premierul ungar Viktor Orban înainte de călătoria sa la Bruxelles.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis luna trecută tratatul de aderare a Suediei la NATO parlamentului ţării sale, care trebuie acum să-l ratifice.

Suedia şi Finlanda au renunţat la decenii de neutralitate pentru a solicita aderarea la NATO, în urma invaziei Rusiei din Ucraina în februarie 2022.

Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al Alianţei în aprilie.

Vezi si alte articole...