marți, martie 18, 2025

Aniversare la Cotroceni. Ilie Bolojan, președintele interimar, împlinește 56 de ani

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, își...

Ploi, ninsori, viscol și îngheț. Zonele în care se întoarce iarna

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a revizuit...

Zi decisivă pentru George Simion. Liderul AUR, la mâna procurorilor CCR pe care îi amenința

Zi importantă pentru viitorul alegerilor prezidențiale din...

Strategia Națională de Vaccinare pentru următorii 7 ani, în DEZBATERE publică. Se propune RECUPERAREA pentru anumite tipuri de vaccinuri. Profesorii și preoții, implicați în campanii de informare

MedicalStrategia Națională de Vaccinare pentru următorii 7 ani, în DEZBATERE publică. Se propune RECUPERAREA pentru anumite tipuri de vaccinuri. Profesorii și preoții, implicați în campanii de informare

Ministerul Sănătății a lansat, marți, 1 august, în dezbatere publică Strategia Națională de Vaccinare în România pentru perioada 2023-2030.

Documentul este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății.

Strategia de vaccinare are 9 Obiective generale, respectiv

O.G. 1Asigurarea unui cadru de politici și reglementări favorabile pentru încurajarea vaccinării, ca premiză esențială pentru asigurarea dreptului la sănătate.

O.G. 2 Asigurarea accesului universal la vaccinare de-a lungul vieții.

O.G.3 Asigurarea continuității în aprovizionarea cu vaccinuri și utilizarea eficientă a acestora în cadrul Programului Național de Vaccinare.

O.G.4 Îmbunătățirea continuă a sistemelor de monitorizare a siguranței vaccinurilor.

O.G. 5 Consolidarea monitorizării și evaluării Programului Național de  Vaccinare prin analiza datelor din registrul de vaccinare (RENV) precum și a datelor de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare.

O.G. 6 Asigurarea de resurse umane suficiente numeric și specializate în domeniul vaccinării pentru toate regiunile.

O.G. 7 Creșterea capacității de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare.

  1. G.8 Comunicare pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării, prin parteneriat social sustenabil.

O.G 9 Asigurarea și menținerea unei contribuții importante a României în regiunea Europeană.

Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei vizează, printre altele:

1.Catagrafierea grupurilor și persoanelor nevaccinate sau insuficient vaccinate și implementarea de campanii de recuperare la vaccinare pentru grupuri și persoane vulnerabile. Termen: 2024

Bugetul pentru implementarea acestor măsuri este de 28 de milioane de lei.

2.Realizarea și implementarea de planuri județene de îmbunătățire a acoperirii vaccinale în cadrul PNV. Buget 84 milioane de lei.

3.Actualizarea politicilor naționale și a ghidurilor/procedurilor de recuperare la vaccinare, valorificând abordarea pe parcursul vieții a imunizării cu accent pe vaccinurile împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei, pertussis și gripă.

4.Implementarea Planului național de pregătire și răspuns în caz de epidemii și pandemii Buget: 38 milioane de lei

5.Alocarea unui buget de peste 150 de milioane de lei pentru achizitionarea si transporul dozelor de vaccin, plus un stoc de rezervă.

  1. Formarea altor categorii de profesioniști (cadre didactice, asistenți sociali personal cleric) pentru înțelegerea beneficiilor vaccinării și pentru informarea corectă a publicului cu privire la recomandările oficiale.

7.Implementarea sistematică și riguroasă a programului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare. Buget: 350 mil de lei.

8.Realizarea unui program de formare postuniversitară pentru farmaciști privind vaccinarea.

Potrivit Strategiei, măsurarea evoluției implementării strategiei va avea în vedere indicatorii naționali, care trebuie să reflecte țintele OMS și ale Uniunii Europene.

Întărirea programelor naționale de vaccinare este un obiectiv important în Regiunea Europeană OMS și se urmăresc indicatori care măsoară livrarea vaccinuri de calitate și sigure, ratele de acoperire vaccinală mai mare de 95% la vârstele potrivite, calitatea supravegherii boliilor și capacitatea de monitorizare a programelor de vaccinare, răspunsul în caz de epidemii, creșterea cererii pentru vaccinare și îmbunătățirea acceptanței în populație.

Persoanele interesate pot trimite un punct de vedere la datele de contact recomandate de Ministerul Sănătății, respectiv:

Boloagă Claudia, claudia.boloaga@ms.ro, Telefon: 021.30.72.665

Vezi si alte articole...