sâmbătă, iulie 20, 2024

SUA acuză Rusia că utilizează rachete nord-coreene în Ucraina. Moscova neagă acuzațiile

ExterneSUA acuză Rusia că utilizează rachete nord-coreene în Ucraina. Moscova neagă acuzațiile

SUA acuză Rusia. Conflict deschis la ONU. O ședință a Consiliului de Securitate a pus pe masă acuzații grave.

SUA, scandal cu Rusia la ONU. Într-o evoluție semnificativă în conflictul din Ucraina, SUA au acuzat Rusia că folosește rachete furnizate de Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina. Marcând o escaladare îngrijorătoare în războiul care durează de aproape doi ani. Acuzațiile au fost făcute în timpul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Convocată la cererea Moscovei pentru a discuta situația din Ucraina. Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a declarat că Rusia a lansat rachete balistice furnizate de DPRK. De fiecare dată împotriva Ucrainei, fiind documentate cel puțin nouă ocazii. Ambasadorul SUA a subliniat că este o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

În răspuns la aceste acuzații grave, Rusia a negat vehement afirmațiile. La rândul său, a etichetat SUA ca fiind un „complice direct” în doborârea unei aeronave de transport militare rusești. „O crimă” care a rezultat în moartea tuturor celor 74 de persoane aflate la bord, potrivit BBC. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a prezentat dovezi că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer Patriot. Fabricată în SUA, ceea ce implică Washingtonul în incident, potrivit Rusiei.

Acest schimb de acuzații vine în contextul în care Rusia și-a intensificat angajamentele diplomatice și militare cu țări adversare SUA. Inclusiv cu Coreea de Nord și Iran, de la începutul conflictului cu Ucraina. Atât Moscova, cât și Phenianul și-au declarat anterior intenții de aprofundare a relațiilor militare. Complicând și mai mult peisajul geopolitic.

SUA și Rusia, schimb dur de replici

În plus, Rusia a acuzat Ucraina că atacă ținte civile în estul Ucrainei controlat de ruși cu rachete furnizate de Occident, o acuzație care a dus la convocarea recentei întâlniri a Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, aceste afirmații au fost contestate de diplomatul ucrainean de rang înalt la ONU, Serhii Dvornik. Acesta a criticat utilizarea de către Rusia a platformei Consiliului de Securitate pentru răspândirea de informații false.

Adjunctul ambasadorului SUA, Robert Wood, a subliniat imposibilitatea SUA de a verifica independent cele mai recente afirmații din cauza lipsei de raportare independentă a presei în regiune, dar și-a exprimat regretul pentru toate victimele civile. Wood a reafirmat rolul Rusiei ca unic agresor în conflict și a accentuat că Rusia deține puterea de a pune capăt războiului.

Această dispută continuă la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite subliniază diviziunile adânci și complexitățile din relațiile internaționale, pe măsură ce puterile globale navighează echilibrul delicat al responsabilității, diplomației și rezolvării conflictelor în fața tensiunilor escaladante din Ucraina.

Vezi si alte articole...