joi, mai 23, 2024

SUA au sprijnit Ucraina în lunile dinaintea invaziei „când am văzut că norii de furtună se adunau”, spune Anthony Blinken

ExterneSUA au sprijnit Ucraina în lunile dinaintea invaziei „când am văzut că norii de furtună se adunau”, spune Anthony Blinken

SUA au oferit și vor oferi în continuare sprijin militar Ucrainei ca să facă față agresiunii Rusiei, a spus secretarul de stat american Anthoby Blinken.

SUA au început să ajute Ucraina cu mai multe luni înainte de începerea invaziei, a recunoscut el.

SUA sunt hotărâte să ofere Ucrainei „ceea ce are nevoie pentru a reuşi pe câmpul de luptă”, spune secretarul de stat american.

„Pe măsură ce această agresiune a evoluat, la fel a evoluat şi asistenţa noastră pentru Ucraina, asigurându-ne că are ceea ce are nevoie pentru a face faţă agresiunii”, a declarat Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă la Washington, alături de ministrul britanic de externe James Cleverly, citat de CNN și preluat de news.ro.

Blinken a anticipat „mai multe anunţuri” din partea SUA în urma reuniunii grupului Ramstein, la care secretarul Apărării, Lloyd Austin, va participa săptămâna aceasta în Germania, dar nu a intrat în detalii.

„Dacă vă uitaţi la traiectoria de la Stingers la Javelins, la HIMAR-uri, la vehiculele de luptă Bradley şi la bateriile de rachete Patriot, am furnizat în mod continuu ceea ce Ucraina are nevoie şi facem acest lucru într-un mod care să asigure că răspunde la ceea ce se întâmplă de fapt pe câmpul de luptă, precum şi să proiectăm unde ar putea ajunge, asigurându-ne, de asemenea, că ucrainenii sunt instruiţi cu privire la sistemele care au fost furnizate, că au capacitatea de a întreţine sistemele”, a declarat Blinken.

El a precizat că furnizarea de sprijin american a început „când am văzut că norii de furtună se adunau în lunile dinaintea agresiunii”.

Înaltul diplomat american a reiterat că cea mai rapidă cale de a pune capăt războiului este „să oferim Ucrainei o mână puternică pe câmpul de luptă”.

Vezi si alte articole...