luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

SUA | Camera Reprezentanților a votat pentru un ajutor pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde

MedicalSUA | Camera Reprezentanților a votat pentru un ajutor pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat un pachet de ajutor financiar de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, după mai multe luni de discuții, anunță TVR.

S-au înregistrat 311 voturi pentru și 112 împotrivă, precizează sursa citată.

Se așteaptă ca Senatul să aprobe măsura în zilele următoare, înainte ca aceasta să fie promulgată de președintele Biden, notează BBC.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit Statelor Unite și a declarat că acest pachet de ajutor va împiedica răspândirea războiului și „va salva mii și mii de vieți”.

Liderul republican al Camerei, acuzat de trădare

În același timp, speakerul Mike Johnson, cel care a inițiat proiectul, a fost acuzat de „trădare” de către colegii săi republicani. Acesta a încălcat o lege tradițională a Congresului, care postulează că speakerul republican va supune la vot o lege numai dacă are asigurată o majoritate republicană pentru a o trece.

Dar în acest caz, Johnson nu numai că nu a avut o majoritate republicană, dar a trebuit să se bazeze pe voturile rivalilor democrați.

Doar 101 republicani au votat în favoarea legii, în timp ce 112 au votat împotrivă. În acest context, republicanii au început discuțiile pentru schimbarea lui Johnson, înfuriați de felul în care acesta s-a aliat cu democrații pentru acest proiect.

Această finanțare face parte dintr-un pachet de 95 de miliarde, care mai include 26 de miliarde pentru Israel și 8 pentru Taiwan.

Biden exultă

„Astăzi, membrii ambelor partide din Camera Reprezentanților au votat pentru a promova interesele noastre de securitate națională și pentru a trimite un mesaj clar cu privire la puterea leadershipului american pe scena mondială. În acest punct critic de inflexiune, ei s-au unit pentru a răspunde apelului istoriei, adoptând legislația de securitate națională de care avem nevoie urgentă și pentru care am luptat luni de zile pentru a o asigura”, a declarat Joe Biden.

„Îndemn Senatul să trimită rapid acest pachet pe biroul meu, astfel încât să îl pot semna ca lege și să putem trimite rapid arme și echipamente Ucrainei pentru a răspunde nevoilor lor urgente de pe câmpul de luptă”, a adăugat liderul de la Casa Albă, potrivit CNN.

Votul vine pe fondul a săptămâni de articole și materiale din presa occidentală, care au avertizat că Ucraina pierde războiul dacă nu primește banii de la americani.

Vezi si alte articole...