luni, iulie 22, 2024

SUA destructurează reţeaua de piraterie cibernetică Qakbot, care a infectat peste 700.000 de computere în lume, într-o operaţiune la care participă şi România. S-au confiscat 8,6 milioane de dolari în criptomonede. Ancheta se află în desfăşurare

EconomieSUA destructurează reţeaua de piraterie cibernetică Qakbot, care a infectat peste 700.000 de computere în lume, într-o operaţiune la care participă şi România. S-au confiscat 8,6 milioane de dolari...

O operaţiune internaţională de neutralizare a infrastructurii acestei reţele a fost desfăşurată în cooperare cu autorităţi de poliţie şi judiciare din Franţa, Marea Britanie, Germania, Olanda, România şi Letonia, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Los Angeles, procurorul federal Martin Estrada.

US authorities said an international law enforcement operation had taken down the notorious ‘Qakbot’ malware platform used extensively by cybercriminals in a variety of financial crimes

— Reuters (@Reuters)

El a anunţat confiscarea sumei de 8,6 milioane de dolari – în criptomonede.

700.000 DE COMPUTERE PIRATATE

Parchetul Parisului a confirmat, într-un comunicat, particoparea Franţei, Germaniei şi Olandei la această operaţiune, care s-a desfăşurat la 26 august.

Aproximativ 26.000 dintre cele 700.000 de computere infectate se aflau în Franţa, precizează sursa citată.

Peste 200.000 dintre acestea se aflau în Statele Unite, precizeză poliţia americană.

O proliferare a computerelor piratate de către Qakbot – lansată în 2008 – l-a transformat în ”malware-ul preferat de infractorii cibernetici din întreaga lume”, precizează Martin Estrada.

În ultimele 18 luni, operaţiuni de piraterie informatică facilitate de către Qakbot au costat victimele acestora răscumpărări în sumă de 58 de milioane de dolari.

Între întreprinderile vizate în întreaga Americă, el a citat o societate de inginerie energetică, companii de servicii financiare, de distribuţie alimentară şi un producător de material de apărare, fără să le divulge numele.

Procurorul american nu dezvăluit nici suspecţii şi nici arestările, subliniind că ancheta este în desfăşurare.

Vezi si alte articole...