sâmbătă, iunie 15, 2024

SUA intensifică cooperarea cu Japonia în vederea unui posibil conflict cu China

ExterneSUA intensifică cooperarea cu Japonia în vederea unui posibil conflict cu China

Armatele americană și japoneză își intensifică cooperarea pentru a se pregăti de un posibil conflict cu China, în Taiwan sau alte zone din Pacific, a declarat generalul SUA ce3 conduce trupele din Pacific.

Lt. general James Bierman, comandantul Forței Expediționare a III-a Marină (III MEF) și al Forțelor Marine din Japonia, a declarat că armata americană se pregătește pentru un viitor conflict în regiune, la fel cum a făcut și în Ucraina.

„De ce am ajuns la acel succes din Ucraina ? O mare parte s-a datorat faptului că, după agresiunea rusă din 2014 și 2015, ne-am pregătit cu seriozitate pentru viitorul război: antrenament pentru ucraineni, repoziționarea proviziilor, identificarea site-urilor din care am putea opera suport, susținerea operațiunilor”, a spus Bierman.

Comentariile lui Bierman au venit după ce premierul japonez, Fumio Kishida, a anunțat o revizuire a forțelor armate japoneze care implică dublarea bugetului militar al Japoniei. O nouă strategie de securitate emisă de guvernul lui Kishida numește China „cea mai mare provocare strategică” și include un limbaj care poate justifica acțiunile militare.

Bierman a spus că o posibilă cooperare cu aliații din regiune este vitală pentru noua strategie a Marinei, iar pușcașii marini au început antrenamentele cu forțele japoneze. SUA și Japonia urmează să discute despre consolidarea alianței lor în timpul unei întâlniri a miniștrilor apărării din această săptămână.

Cooperarea între Japonia și SUA

SUA intenționează să construiască cinci noi facilități militare în Filipine, ca parte a construcției sale în jurul Chinei, unde vor putea fi distribuite mai multe arme și echipamente. Bierman a spus că acumularea forțelor în Pacific va oferi SUA „o bază de operațiuni, care vă permite să aveți un avans extraordinar în diferite planuri operaționale”.

Oficialii locali din Filipine au spus că SUA s-ar putea întoarce în Golful Subic, care a fost cândva locul celei mai mari baze navale americane din Asia, dar care s-a închis acum 30 de ani. Dar președintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr,. caută să mențină relații bune cu China și s-ar putea să nu fie de acord cu înființarea unei baze militare a SUA, potrivit Russia News Now.

Vezi si alte articole...