miercuri, iunie 19, 2024

SUA lansează două rachete nucleare intercontinentale Minuteman. Pot zbura 12.000 de kilometri

ExterneSUA lansează două rachete nucleare intercontinentale Minuteman. Pot zbura 12.000 de kilometri

SUA lansează două rachete nucleare intercontinentale Minuteman. Pot zbura 12.000 de kilometri. Baza Forțelor Spațiale Vandenberg (VSFB) a anunțat că va efectua două lansări de probă de rachete balistice intercontinentale LGM-30G Minuteman III în prima săptămână a lunii iunie.

SUA lansează două rachete nucleare intercontinentale Minuteman. Pot zbura 12.000 de kilometri.
Rachetele vor fi lansate din zona de nord a VSFB, care se află la 210 kilometri nord-vest de Los Angeles.

LGM-30G Minuteman III sunt în funcțiune din anii 1970 și urmau să fie înlocuite cu mult mai moderna rachetă Sentinel ICBM, ce urma să intre în funcțiune la mijlocul anilor 2030.

SUA lansează două rachete nucleare intercontinentale Minuteman. Pot zbura 12.000 de kilometri
Congresul a primit deja o cerere de finanțare de 4,4 miliarde de dolari.

Dezvoltarea noii rachete a fost amânată din cauze nedeclarate, ceea ce înseamnă că ultimele teste Minuteman au căpătat o semnificație mai mare și sunt menite să demonstreze că rachetele nucleare vechi de 50 de ani rămân pe deplin funcționale, asigurând că forțele nucleare americane rămân eficiente ca factor descurajant.

Lansarea de la 4 iunie fusese programată inițial pentru februarie, dar a fost amânată pentru reparații la infrastructura la locul de testare.

Cel de-al doilea test se va desfășura la 6 iunie.

Un articol din Wall Street Journal a citat doi senatori americani care au spus că armele nucleare americane sunt periculos de demodate, iar modernizările critice ale arsenalul american „sunt subfinanțate și întârziate”, potrivit Kyiv Post.

„Congresul și Casa Albă trebuie să acționeze rapid pentru a rezolva aceste probleme și pentru a preveni apariția altora”, scria WSJ.

SUA au furnizat o notificare prealabilă cu privire la lansările celor două rachete balistice intercontinentale, conform prevederilor Codului de conduită de la Haga împotriva proliferării rachetelor balistice și au notificat în prealabil autoritățile ruse.

O lansare de succes a fost efectuată anterior în septembrie 2023, dar o a doua, la începutul lunii noiembrie, a trebuit să fie amânată, iar racheta Minuteman III a fost distrusă din cauza unei „anomalii” neidentificate.

Cauza defecțiunii este în prezent investigată de o comisie specială, care includei.

În total, SUA au peste 400 de rachete Minuteman, situate în silozuri de lansare dispersate în Montana, Wyoming și Dakota de Nord.

Fiecare cântărește 36 de tone și poartă trei focoase nucleare separate. Este o rachetă în trei trepte, cu o rază de acțiune, în funcție de versiune, cuprinsă între 9.500 și 12.000 de kilometri, atingând o viteză maximă de 24.000 km/h.

Vezi si alte articole...