miercuri, februarie 21, 2024

SUA vinde avioane de luptă americane F-16 Turciei. Decizia a fost luată

ExterneSUA vinde avioane de luptă americane F-16 Turciei. Decizia a fost luată

Congresul SUA a aprobat, oficial, vânzarea de avioane de luptă americane F-16 către Turcia. Această decizie este un mare pas înainte, a spus ambasada americană la Ankara.

Vânzarea de avioane de luptă americane F-16 către Turcia a fost aprobată de Congresul american, a anunţat duminică ambasadorul SUA în Turcia.

„Decizia (…) Congresului de a aproba achiziţionarea de către Turcia a 40 de avioane F-16 şi 79 de kituri de modernizare este un mare pas înainte”, a salutat ambasadorul Jeff Flake, într-un mesaj publicat de ambasada americană la Ankara pe reţeaua de socializare X.

SUA vinde avioane de luptă americane F-16 Turciei

La 26 ianuarie, guvernul american şi-a dat acordul pentru această vânzare, în valoare de 23 de miliarde de dolari, la trei zile după ce Ankara a ratificat aderarea Suediei la NATO. Congresul american a avut la dispoziţie un termen de cincisprezece zile pentru a lua o decizie.

SUA

Condiția lui Recep Tayyip Erdogan

Înainte de a aproba vânzarea, Statele Unite au aşteptat ca instrumentele de ratificare de către Turcia a aderării Suediei la NATO să fie depuse fizic la Washington. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a blocat timp de 20 de luni intrarea Suediei în Alianţa Atlantică, condiţionase aderarea Suediei de aprobarea „simultană” de către Statele Unite a vânzării de avioane de vânătoare F-16 către ţara sa, potrivit Agerpress.

SUA
Turcia a blocat intrarea Suediei în NATO

Turcia a blocat intrarea Suediei şi a Finlandei în NATO încă din luna mai, acuzându-le că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţii aliate acestuia, pe care Ankara le consideră teroriste. În pofida unui memorandum de înţelegere semnat la sfârşitul lunii iunie, Ankara îşi consideră cererile încă nesatisfăcute, în special cele privind extrădarea cetăţenilor turci pe care doreşte să îi judece pentru terorism.

Livrarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia şi a avioanelor F-35 către Grecia a fost un subiect sensibil pentru executivul american. Acesta este favorabil vânzărilor, care fac însă obiectul opoziţiei aleşilor americani, inclusiv a şefului Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, democratul Robert Menendez.

Vezi si alte articole...