miercuri, septembrie 18, 2024

Sunt schimbările climatice de vină pentru valul de căldură din Europa?

SCIENCE+Sunt schimbările climatice de vină pentru valul de căldură din Europa?

Europa se află în prezent în mijlocul unui val de căldură. Valurile de căldură, definite ca perioade prelungite de vreme extrem de caldă într-un anumit loc, pot fi extrem de periculoase. Valul de căldură de anul trecut a lovit Europa a provocat moartea a aproape 62.000 de persoane.

Actualul val de căldură este cauzat de un anticiclon numit Cerberus. Un anticiclon – sau un sistem de înaltă presiune – este un fenomen meteorologic normal în care aerul care se scufundă din atmosfera superioară aduce o perioadă de vreme uscată și stabilă, cu formare limitată de nori și vânt slab.

Sistemele de înaltă presiune au tendința de a se deplasa lent, astfel încât persistă zile sau săptămâni întregi. Adesea, ele devin caracteristici semi-permanente pe suprafețe mari de teren. Sistemele de înaltă presiune, precum cel care afectează în prezent Europa, s-au extins spre nord în ultimii ani. Este dificil să se atribuie un singur eveniment, cum ar fi un val de căldură, direct schimbărilor climatice.

Dar, pe măsură ce temperaturile continuă să se încălzească, asistăm la schimbări în modelele de circulație atmosferică care pot duce la creșterea temperaturilor extreme și la apariția secetei în Europa. Cercetările efectuate de Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice confirmă această tendință. Datele sale arată o creștere a frecvenței și magnitudinii evenimentelor meteorologice extreme începând cu anii 1950, potrivit publicaţiei The Conversation.

Vezi si alte articole...