miercuri, iulie 17, 2024

Suprasolicitarea digitală a ochilor: Ce este și cum o poți evita

MedicalSuprasolicitarea digitală a ochilor: Ce este și cum o poți evita

Ecranele digitale sunt cel mai probabil nelipsite din viața ta, fie că desfășori activități profesionale, te relaxezi, sau ai grijă de anumite nevoi zilnice. Dacă la sfârșitul unei zile, constați că ochii tăi sunt uscați și obosiți sau vederea devine neclară, înseamnă că te confrunți cu suprasolicitarea digitală pe care aceste ecrane o pot cauza. Uneori poți dezvolta și alte simptome fizice precum dureri de cap sau disconfort la nivelul gâtului și umerilor.

 

Citește acest articol și află mai multe despre suprasolicitarea digitală a ochilor și metodele prin care o poți evita. Dacă simptomele persistă, chiar și după modificarea stilului de viață, sau se înrăutățesc, nu ezita să consulți un medic specialist.

Ce este suprasolicitarea digitală a ochilor?

Termenul de suprasolicitare digitală include toate acele simptome oculare dezvoltate ca urmare a utilizării prelungite a dispozitivelor electronice digitale. Lista include uscarea ochilor, mâncărimi, lăcrimat excesiv și vedere neclară. Alte simptome posibile sunt durerile de cap, starea generală de oboseală, torticolisul sau gâtul înțepenit și durerile de spate.

 

În timpul pandemiei, incidența suprasolicitării digitale a ochilor a crescut considerabil datorită restricțiilor impuse în ceea ce privește activitățile în aer liber și necesității de a recurge la învățarea digitală. Conform studiilor, prevalența simptomelor caracteristice a crescut cu 50% până la 60% în rândul copiilor. Din acest motiv, poate fi important să investești în ochelari de protecție pentru calculator ovali sau cu orice alt stil al ramei pe care îl agreezi. Aceștia pot filtra lumina albastră a ecranelor și reduce reflexiile. [1]

Ce cauzează suprasolicitarea digitală a ochilor?

Persoanele care privesc un ecran pentru mai mult de două ore consecutive prezintă un risc crescut de a dezvolta această problemă a ochilor. Dispozitivele electronice digitale sunt mai solicitante pentru ochi decât materialele tipărite pentru că tinzi să:

 • Clipești mai rar când utilizezi un ecran, deci ochii nu vor mai fi lubrifiați la fel de frecvent;
 • Te concentrezi asupra ecranelor de la distanțe prea mici sau din unghiuri inadecvate;
 • Utilizezi dispozitive cu un ecran prea strălucitor sau cu reflexii puternice;
 • Optezi pentru un contrast scăzut între textul redat și fundal.

 

Apariția suprasolicitării digitale a ochilor poate fi favorizată și de anumite probleme oftalmologice precum viciile de refracție sau un dezechilibru muscular ocular. De aceea, dacă simptomele persistă sau se agravează, este indicat să optezi pentru un consult de specialitate. Alți factori care pot contribui la simptome specifice mai severe sunt:

 • Calitatea ecranului utilizat;
 • O postura deficitară;
 • Modul în care este amenajată zona de lucru la calculator;
 • Circulația aerului provenit de la un aparat de aer condiționat sau un ventilator din apropiere. [2]

Cum previi suprasolicitarea digitală a ochilor?

Nu este necesar să eviți utilizarea tuturor dispozitivelor pentru a preveni suprasolicitarea digitală a ochilor. Ar trebui să ai în vedere următoarele practici:

 • Filtrează lumina albastră și elimină reflexiile prin utilizarea unor ochelari de protecție pentru calculator sau a unor lentile de ochelari pentru vedere cu un tratament adecvat;
 • Poziționează ecranul calculatorului la o distanță de cel puțin 60 de centimetri de fața ta și asigură-te că centrul ecranului este situat la 10-15 grade sub nivelul ochilor;
 • Diminuează strălucirea ecranului prin utilizarea unor filtre speciale pentru fiecare dispozitiv în parte;
 • Asigură pauze de aproximativ 15 minute după fiecare 2 ore de utilizare a dispozitivelor preferate;
 • Aplică lacrimi artificiale atunci când simți că ochii sunt uscați;
 • Utilizează un umidificator în spațiile cu o umiditate relativă sub 30%;
 • Optează pentru iluminare adecvată – ecranul utilizat nu trebuie să fie mai luminos decât spațiul în care îl folosești;
 • Dacă porți lentile de contact, înlocuiește-le cu ochelari regulat pentru a permite ochilor să se relaxeze;
 • Programează consulturi optometrice periodice pentru a detecta schimbarea dioptriilor sau alte afecțiuni ale ochilor cât mai devreme. [3]

 

Suprasolicitarea digitală a ochilor este comună datorită utilizării intensive a unei varietăți de dispozitive. Din fericire, poți elimina simptomele deranjante printr-o utilizare mai corectă a ecranelor și alegerea unor ochelari de protecție pentru calculator. Poate fi utilă și consultarea unui medic specialist.

 

Bibliografie:

 1. Kaur, Kirandeep, et al. “Digital Eye Strain- a Comprehensive Review.” Ophthalmology and Therapy, vol. 11, no. 5, 9 July 2022, pp. 1655–1680, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9434525/, 10.1007/s40123-022-00540-9. Accesat la 16 Dec. 2022.
 2. ‌“Eyestrain – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eyestrain/symptoms-causes/syc-20372397. Accesat la 16 Dec. 2022.
 3. ‌Sarah C.P. Williams. “Prevent Eyestrain from Digital Devices.” WebMD, WebMD, 8 Aug. 2017, www.webmd.com/eye-health/prevent-digital-eyestrain. Accesat la 16 Dec. 2022.

Vezi si alte articole...