joi, mai 23, 2024

Surpriză de proporții pentru șoferi din 2023. Compensarea prețului la carburanți va deveni o amintire

ActualitateSurpriză de proporții pentru șoferi din 2023. Compensarea prețului la carburanți va deveni o amintire

Anul Nou vine cu vești proaste pentru toți șoferii, în condițiile în care Executivul nu ar mai avea intenția de a prelungi compensarea prețului la carburanți. Cu toate acestea, guvernanții ar avea în plan să reducă accizele.

Guvernul nu va prelungi mecanismul de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani pe litru, potrivit unor surse citate de Economica.net. În schimb, scad accizele de la 1 ianuarie, potrivit unei legi recent adoptate, care va compensa parțial măsura.

Actualul mecanism de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru urmează să expire la data de 31 decembrie. Dacă s-ar fi continuat mecanismul, ar fi trebuit ca Guvernul să ia o decize în ședința din 28 decembrie, dar nu s-a pregătit niciun act nomativ în acest sens, potrivit surselor citate de publicația menționată.

Accizele vor fi reduse de la 1 ianuarie

Măsura va fi însă parțial compensată de o scădere a accizelor la carburanți. În 20 decembrie, a apărut o lege (370/2022) care modifică Codul Fiscal și care instituie, pentru anul 2023, noi niveluri ale accizelor la benzină și motorină, mai mici decât cele actuale.

Noile niveluri, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină, potrivit legii de mai sus. Accizele în vigoare acum, până la finalul anului, sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei petru 1.000 de litri la motorină. Numerele sunt rotunjite.

Prețurile la carburanți au scăzut continuu în ultimul timp. În mai puțin de o lună, prețurile au coborât cu până la 95 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă – nu a fost niciodată o mișcare de preț nici în jos, nici în sus, de o asemenea anvergură. La momentul redactării acestui text, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, avea prețurile de 5,98 lei pe litru la benzină și 7,13 lei pe litru la motorină, prețuri reduse cu 50 de bani pe litru. Teoretic, în baza calculelor noastre, de la 1 ianuarie, în lipsa altor măsuri, un litru de benzină ar urma să coste 6,2 lei iar un litru de motorină 7,37 lei.

Citește și: În spiritul Crăciunului, Moș Boc a lăsat sub bradul imobiliarului Căpușan o autorizație pentru 3 blocuri

Articolul Surpriză de proporții pentru șoferi din 2023. Compensarea prețului la carburanți va deveni o amintire apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

The post Surpriză de proporții pentru șoferi din 2023. Compensarea prețului la carburanți va deveni o amintire appeared first on InformatiaCluj.ro.

Vezi sursa originala: InformatiaCluj.ro

Vezi si alte articole...