miercuri, februarie 28, 2024

Sute de taximetriștri protestează astăzi, 7 februarie, în Piața Constituției și Piața Victoriei

Din OrasSute de taximetriștri protestează astăzi, 7 februarie, în Piața Constituției și Piața Victoriei

Miercuri, 7 februarie, sute de taximetriști vor protesta în Piața Constituției și în Piața Victoriei, în intervalul 9:00 – 14:00. Ei cer o serie de modificări legislative referitoare la transportul în regim de taxi și transportul alternativ. Președintele Asociației Pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți, Radu Viorel, a declarat pentru Agerpres că taximetriștii vor continua protestul pe termen nelimitat dacă nu se vor face schimbări legislative.

„Presupunem că vor fi între 500 și 800 de taxiuri în Piața Constituției. La ora 12:30 mergem din nou la Guvern, unde vom avea o nouă rundă de discuții despre reglementarea transportului alternativ și a modificării Legii 38 privind transportul de persoane în regim de taxi și închiriere.

Totodată, vom solicita creșterea vechimii autoturismelor taxi, de la 10 la 15 ani, deoarece operatorii de transport nu-și mai pot cumpăra alte mașini noi, venind după o criză economică. Dacă nu vor fi făcute modificările legislative, nu avem altă variantă decât să rămânem în stradă pe termen nelimitat.

Pe lângă modificările pe care le cer transportatorii la serviciile de transport, cea mai mare problemă a taximetriștilor și a operatorilor de transport în general este cea de număr. Acolo sunt nelimitate și vreau să vă spun că sunt câtă fază și câtă iarbă. Nu există niciun control, e ceva ireal.

În spatele acestor aplicații sunt niște fonduri de investiții care își permit orice. Aceste fonduri de investiții au în portofoliu miliarde. Ei își permit să facă orice, oricând, oriunde. Piața locală este sub asediu. Deci, nu mai este vorba că cineva are ceva cu multinaționala, cu corporatismul. Piața locală va cădea, dacă Guvernul și legiuitorii nu vor lua măsuri”.

Conform acestuia, aspectul politic nu a luat în considerare existența unei legi privind transportul de persoane și transportul public, și a adoptat o lege paralelă care realizează același scop, dar cu condiții „mult mai relaxate și mult mai libere decât cele pentru taxi”. Jandarmeria Capitalei a comunicat că adunarea publică de miercuri, 7 februarie, este organizată de Asociația Șoferilor de Taxi București-Ilfov. Reprezentanții Asociației Șoferilor de Taxi București – Ilfov solicită respectarea articolului 6 din Legea 204/2019 referitoare la fiscalizarea curselor și comisioanelor prin intermediul unei entități fiscale înregistrate la ONRC, cu suspendarea avizului tehnic până la conformarea cu prevederile legale, și cererea de limitare a numărului de mașini conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, în scopul protejării calității vieții, a aerului, reducerea congestiilor de trafic și a poluării în marile orașe.

Taximetriștii solicită eliminarea posibilității de emitere a copiei conforme pentru autovehiculele deținute de operatori cu contract de comodat sau închiriere; ridicarea pragului de autorizare la vechimea mașinii, minim E6; interzicerea colantării sau aplicarea regulamentelor locale referitoare la reclame pe autoturisme la platformele digitale; eliminarea „tarifului dinamic”, conform recomandărilor Consiliului Concurenței privind practicile înșelătoare.

Vezi si alte articole...