sâmbătă, iunie 15, 2024

Tancul „Pantera Neagră”, blindat „până-n dinți”, a ajuns în România! E considerat cel mai bun

ActualitateTancul „Pantera Neagră”, blindat „până-n dinți”, a ajuns în România! E considerat cel mai bun

Tancul K-2 Black Panther a ajuns în ţara noastră. E considerat cel mai bun tanc din lume.

Armata Română va cumpăra tancuri moderne. România a anunțat anul trecut că achiziționează 54 de tancuri Abrams și că va suplimenta masiv acest lot. În calcule se află și tancul de luptă principal (MBT) K-2 Black Panther, produs în Coreea de Sud.

Tancul „Pantera Neagră”, blindat „până-n dinți”, a ajuns în România! E considerat cel mai bun

Jurnaliștii Pro Patria au publicat pe pagina oficială de Facebook a redacției militare de televiziune un set de fotografii în care apare modernul tanc sud-coreean în timp ce este unor teste, într-un poligon de trageri cu muniție reală din județul Galați.

„La începutul săptămânii, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul de luptă principal (MBT) K-2 Black Panther, dezvoltat de Hyundai Rotem, Coreea de Sud. Acest tanc folosește atât blindaj compozit modular de tip nedezvăluit, cât și blocuri de blindaj reactiv exploziv (ERA).

Se susține că blindajul frontal rezistă la lovituri directe de la proiectile cal. 120 mm, trase de tunurile L55. De asemenea, tancul Black Panther este dotat cu un sistem de protecție activă și cu un sistem de contramăsuri, precum și cu un sistem de protecție NBC”, este mesajul jurnaliștilor de la Pro Patria atașat fotografiilor de pe Facebook.

România este interesată să cumpere tancuri din Coreea de Sud, după cum a dezvăluit recent ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Tancurile Black Panther sunt considerate printre cele mai bune din lume. Black Panther este înarmat cu un tun cu țeavă lisă „Rheinmetall” de 120 mm/L55, fiind echipat cu un încărcător automat, pentru cele 40 de lovituri din magazie. Ca armament secundar, are cele două mitraliere de calibru 12.7 milimetri si 7.62 milimetri.

În lucru este și acordul cu SUA pentru un număr de 54 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 și 12 derivate pe șasiu de tanc, un acord cu o valoare de peste un miliard de dolari. Cele 54 de tancuri de luptă americane vor veni cu muniţie şi simulatoare pentru instruire.

Tancul M1A2 SEPv3 Abrams și tancul K-2 Black Panther sunt două dintre cele mai avansate și moderne tancuri din lume, folosite de către Statele Unite și, respectiv, Coreea de Sud. Există câteva diferențe semnificative între aceste două modele.

M1A2 SEPv3 Abrams este cunoscut pentru o armură foarte rezistentă, inclusiv armură compozită cu inserturi din ceramică și kevlar, și poate fi echipat cu kituri de protecție suplimentară.

K-2 Black Panther are o armură compozită avansată, inclusiv armură compozită reactivă și armură din ceramică, ce oferă o protecție ridicată împotriva proiectilelor și a dispozitivelor explozive improvizate.

Vezi si alte articole...