luni, iunie 24, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Târg de Mucenici la Muzeul Național al Țăranului Român, în weekend

Din OrasTârg de Mucenici la Muzeul Național al Țăranului Român, în weekend

Bucureștenii ar trebui să fie la curent că, în acest weekend, la Muzeul Național al Țăranului Român va avea loc un Târg de Mucenici. Accesul este gratuit, iar vremea din Capitală se anunță însorită, ideală pentru o plimbare.

Începând de vineri și până duminică, între 8 și 10 martie 2024, în intervalul orar 10:00 – 18:00, locuitorii orașului sunt invitați să participe la acest eveniment desfășurat în curtea Muzeului Național al Țăranului Român (București, Strada Monetăriei, nr. 3). Accesul este gratuit.

„Întâmpinăm sărbătoarea creştină a sfinților 40 de mucenici din Sevastia, cunoscută în popor şi ca Sâmbra Plugului, cu mucenici moldoveneşti preparați la fața locului, însiropați cu miere și pudrați din belșug cu miez de nucă”, declară reprezentanții MȚR.

Sâmbătă, pe 9 martie 2024, are loc sărbătoarea Moșilor de Iarnă, o zi dedicată creștinilor în care aceștia dau de pomană pentru sufletele celor dragi. În cadrul acestui eveniment, vizitatorii vor găsi colaci împărțiți în patru și poale-n brâu cu brânză și stafide, tradiționalul și apreciatul dulce al sărbătorii.

La târg, cu ocazia Zilei Femeii de pe 8 martie, vizitatorii vor putea achiziționa cadouri speciale pentru persoanele dragi, realizate de meșterii populari și artizanii din diverse zone ale României. Printre produsele disponibile se numără ii tradiționale, zgârdane, icoane, ceramică pictată cu motive autentice, covoare țesute manual, măști populare, obiecte din lemn și alamă pentru gospodărie, tablouri și felicitări, bijuterii unice din argint, genți din piele naturală, haine din blană, cosmetice artizanale, uleiuri de lavandă și apă de trandafiri, ornamente din plante suculente, haine brodate manual sau împletite, jucării din lână croșetată, precum și lumânări cu uleiuri organice.

Pentru cei pasionați de obiecte vechi și cu valoare istorică, anticarii participanți la eveniment oferă unelte din lemn, mobilier țărănesc și straie populare din diverse regiuni folclorice.

În plus, evenimentul va oferi și o gamă variată de produse din gastronomia tradițională, printre care se numără brânzeturi proaspete și afumate din lapte de vacă sau de oaie, cozonaci bucovineni, ciocolată și prăjituri de casă, miere și produse pentru imunitate, sucuri de cătină și de aronia, vin și palincă.

În ceea ce privește mâncarea caldă, vizitatorii se pot bucura de delicatese precum borș de pește, carne de porc gătită la ceaun cu mujdei și gogonele, sărmăluțe cu mămăliguță, saramură de crap, păstrăv și cârnăciori proaspeți la grătar. Nu vor lipsi nici mucenicii muntenești la ceaun, cu nucă și scorțișoară, unul dintre preparatele emblematico-tradiționale ale sărbătorii.

„Atelierul de încondeiat ouă va fi susținut de meștera Ileana Hotopilă din Bucovina, care a primit în anul 2022 titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga sa activitate”, transmit reprezentanții MȚR.

Asociația Kogaion 115 este organizatoarea evenimentului desfășurat la Muzeul Național al Țăranului Român.

Vezi si alte articole...