luni, iunie 24, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Tarifele și perioada de valabilitate a rovinietei se schimbă. Cum îi afectează pe șoferi

EconomieTarifele și perioada de valabilitate a rovinietei se schimbă. Cum îi afectează pe șoferi

CNAIR aduce la cunoștința utilizatorilor rețelei de drumuri naționale și autostrăzi despre anumite modificări referitoare la tarifele și perioada de valabilitate a rovinietei.

Tarifele și perioada de valabilitate a rovinietei se schimbă

Autoritățile aduc modificări în ceea ce privește rovinieta, adică taxa de drum impusă șoferilor, conform normelor stabilite de Uninea Europeană. Guvernul a decis deja noile tarife și termene de valabilitate.

În 2024, tarifele taxei de drum variază în funcție de tipul vehiculului. Proprietarii de autovehicule trebuie să achite această taxă pentru a circula legal pe drumurile naționale și pe autostrăzi. La data de 11 martie 2024, au fost actualizate informațiile referitoare la valabilitatea și tarifele rovinietelor.

Conform unei surse, există și o veste bună: taxa de drum cu valabilitatea de o zi a fost reintrodusă. Pentru autovehiculele cu greutate sub 3,5 tone, șoferii nu vor mai putea achiziționa taxa de drum valabilă pentru 7 sau 90 de zile. În schimb, aceștia vor putea opta pentru o taxă valabilă pentru o zi, zece zile sau 60 de zile.

Tarifele rovinietelor în 2024

Astfel, potrivit anexelor publicate în Ordonanța Guvernamentală, tarifele, exprimate în euro, sunt următoarele:

Pentru autoturisme:

 • pentru o zi, șoferii plătesc 2,5 euro.
 • Pentru zece zile, 3,3 euro.
 • Pentru 30 de zile, 5,3 euro.
 • Pentru 60 de zile 8,4 euro
 • Pentru 12 luni 28 de euro.

Cei care dețin permis pentru categoria A, nu pot achiziționa rovinietă pentru o zi.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMa mai mică sau egală cu 3,5 tone, șoferii plătesc:

 • pentru o zi 8,6 euro.
 • pentru zece zile 11,5 euro.
 • pentru 30 de zile 18,2 euro.
 • pentru 60 de zile 28,8 euro
 • pentru 12 luni 96 de euro.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone, șoferii plătesc:

 • pentru o zi 4 euro
 • pentru șapte zile 16 euro,
 • pentru 30 de zile 32 de euro,
 • pentru 12 luni 320 de euro.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12 tone, șoferii trebuie să achite pentru o zi 7 euro, pentru șapte zile 28 de euro, pentru 30 de zile 56 de euro, ia rpentru 12 luni 560 de euro.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv), șoferii trebuie să achite pentru o zi 9 euro, pentru șapte zile 36 de euro, pentru 30 de zile 72 de euro, ia rpentru 12 luni 720 de euro.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, u minimum 4 axe (inclusiv), șoferii trebuie să achite pentru o zi 11 euro, pentru șapte zile 55 de euro, pentru 30 de zile 121 de euro, iar pentru 12 luni 1210 euro.

Pentru vehicule transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), șoferii trebuie să achite pentru o zi 4 euro, pentru șapte zile 16 euro, pentru 30 de zile 32 de euro, iar pentru 12 luni 320 de euro.

Pentru vehicule transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), șoferii trebuie să plătească pentru o zi 7 euro, pentru șapte zile 28 de euro, pentru 30 de zile 56 de euro, iar pentru 12 luni 560 de euro.

Șoferii vor putea achita taxa de drum online, pe site-uri specializate, dar și la orice subunitate CNAIR, în oficiil Poștei Române sau benzinării. În acest an s-a introdus și plata rovinietei prin intermediul unui SMS, în care conducătorii auto specifică numărul de înmatriculare al mașinii și litera corespunzătoare categoriei vehiculului.

Vezi si alte articole...