miercuri, iunie 19, 2024

Taxe mai mici pentru români. Unele vor fi reduse chiar și cu 50%

ActualitateTaxe mai mici pentru români. Unele vor fi reduse chiar și cu 50%

Românii vor plăti mai puțin pentru unele taxe, care vor fi reduse chiar și cu până la 50%, potrivit anunțului făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Aceasta a declarat că statul își concentrează eforturile pe digitalizarea și simplificarea procedurilor administrative. În acest context, Guvernul a aprobat un proiect de reducere a taxelor de timbru, incluzând reduceri esențiale.

Taxe reduse cu până la 50%

De exemplu, taxa pentru partaj va fi redusă de la 4.500 de lei la 2.052 de lei, pentru a evita situațiile în care românii au bunurile blocate timp de ani întregi.

„Simplificăm. Digitalizăm. Aducem justiția mai aproape de oameni. Guvernul a adoptat azi proiectul Ministerului Justiției pentru Reducerea Taxelor de Timbru.

Care sunt principalele modificări?

Reducerea costurilor: taxele pentru partaje vor fi reduse semnificativ, chiar și cu 50%. De exemplu, o taxă care era 4500 lei va fi acum 2052 de lei”, a transmis Alina Gorgiu.

Aceasta spune că mulți români sunt în situația în care stau cu bunurile blocate ani întregi pentru că nu își permit să plătească taxele de partaj.

taxe

Potrivit ministrului Justiției, formalitățile inutile sunt eliminate, iar de acum plata acestor taxe poate fi făcută online, direct de pe telefon. În aceste cazuri, dovada va fi documentul emis de aplicația bancară.

ONG-urile vor putea beneficia de toate tipurile de ajutor public judiciar

O altă modificare semnificativă pe lângă reducerea de taxe este că organizațiile non-guvernamentale vor avea acces la toate formele de ajutor public juridic. Proiectul este programat să fie votat în perioada următoare.

9

„ONG-urile, vor putea beneficia de acum, de toate tipurile de ajutor public judiciar (onorariu avocat, costuri expertiză, traducător), atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general”, a mai transmis Alina Gorghiu.

Proiectul va intra în procedură parlamentară și sper să fie votat cât mai curând.

Vezi si alte articole...