Criteriul de bază în alegerea unui job nou este posibilitatea menținerii echilibrului dintre viața profesională și cea personală. Când angajații observă un real interes în această direcție, din partea celor aflați la conducere, este clar că se automotivează pentru menținerea unui mediu de lucru sănătos și care să încurajeze comportamentele proactive.
Pentru angajatori dilema „productivitate versus timp liber” începe să nu mai aibă secrete. Importanța separării vieții personale de cea profesională poate acum să fie abordată diferit. Iată trei soluții pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea personală:
Încurajează pauzele
Viața personală este, de cele mai multe ori, pusă pe pauză atunci când ești la muncă. De aceea este important ca pauzele să se transforme într-o rutină sănătoasă. Ele sunt potrivite și în momente mai dificile, când angajatul rezolvă de la distanță aspectele neprevăzute apărute pe plan personal și apoi revine la task-urile profesionale în cel mai scurt timp. Un astfel de comportament este încurajat chiar de specialiști. Antreprenorul Liviu Tudor susține importanța acelorași șanse de împlinire atât pentru viața profesională, cât și pentru cea personală. Iar acest lucru se poate realiza printr-o gestionare armonioasă, la care se adaugă un strop de empatie din partea ta, ca angajator.
Spațiile pentru relaxare și socializare cu alți colegi sunt și ele importante în menținerea echilibrului.
Regândește spațiile de lucru
Biroul este spațiul în care petrecem practic o treime din timpul zilei. Tocmai de aceea este atât de important ca birourile să ofere mai mult decât un simplu spațiu în care să îți faci treaba. Un spațiu special pentru socializare sau o zonă de divertisment pot fi idei foarte bune pentru un echilibru general al colectivului. În plus, gândește-te chiar la amenajarea de spații de lucru în aer liber sau posibilitatea ca angajații tăi să aibă acces la restaurante sau chiar o sală de fitness.
Adu flexibilitate în modul de lucru
Spațiile de co-working sunt, în realitate, prima și cea mai fezabilă soluție recomandată angajatorilor când se dorește flexibilitate pentru angajați. Modul de lucru flexibil, din ce în ce mai utilizat după pandemie, pune problema productivității reale pe care o au angajații din toate departamentele. De aceea, un spațiu care să inspire, să se apropie cât mai mult de natură și să fie un hub social nu va mai da niciodată impresia de birou plictisitor.
În realitate, există o mulțime de angajați care, lucrând în clădiri sustenabile, dar și extrem de sigure pentru ei, vin cu drag la ceea ce nu mai este un simplu job. Tocmai această flexibilitate aduce un plus de valoare la capitolul dezvoltare internă în firmă și evidențiază deschiderea spre noutățile tehnologice folosite în beneficiul oamenilor.
Concluzionând, dilema echilibrului între viața personală și cea profesională pare să se fi încheiat. Soluțiile sunt accesibile și ușor de aplicat atunci când conștientizezi, ca angajator, că o astfel de investiție este pe cât de necesară, pe atât de productivă. Angajații aleg mereu variantele care li se potrivesc, iar schimbările din prezent îi fac mult mai atenți la detalii și mai conștienți de nevoile pe care le au.
Sursa foto: Shutterstock