duminică, mai 26, 2024

Trei paleontologi români au demonstrat că, în urmă cu 48 de milioane de ani, în România a trăit o specie de crocodil

ActualitateTrei paleontologi români au demonstrat că, în urmă cu 48 de milioane de ani, în România a trăit o specie de crocodil

O echipa formata din trei paleontologi de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Muzeul Tarii Crisurilor Oradea si Muzeul Brukenthal din Sibiu, a demonstrat ca pe teritoriul Romaniei, traia, in Paleogen, acum circa 34-48 milioane de ani, o specie de crocodil din grupul gavialilor, potrivit unui comunicat al UBB.

O echipa formata din trei paleontologi români au demonstrat că urmasii acestor crocodili traiesc, astazi, in sudul si sud-estul Asiei, fiind forme semi-acvatice. Cel mai cunoscut dintre ei este gavialul indian, asa-numitul gharial (Gavialis gangeticus). Crocodilii au boturile alungite si inguste, dotate cu dinti adaptati hranei lor specifice, si anume pestii.

Dintii izolati de crocodili descoperiti in rocile de la Turnu Rosu, fosta Porcesti (n. r. la intrare pe Valea Oltului), care provin de la mai multi indivizi, au fost colectati pe parcursul a peste un secol, insa nu au fost niciodata studiati cu suficienta atentie pana acum.

„Fosilele lor din sudul Transilvaniei au o importanta cu totul deosebita din doua motive: pe de o parte dovedesc prezenta unui grup nou de vertebrate fosile in Romania, iar pe de alta permit presupunerea unei migratii dinspre nord-vestul Africii spre tinuturile noastre. Cercetarile amintite permit a se presupune ca provin dintr-un stramos apropiat de Maroccosuchus, crocodil cunoscut din zona vestica a Oceanului Tethys. Disparitia acestor crocodili din Romania in timpurile care au urmat depunerii rocilor de la Turnu Rosu a fost cauzata probabil de schimbarile climatice petrecute la limita dintre Eocen si Oligocen, cand putem discuta despre o mare criza climatica, care a determinat instalarea primelor calote glaciare in Antarctica. Este cat se poate de limpede ca cercetarea fosilelor in Romania are inca multe aspecte deocamdata nestiute, de dezvaluit”, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Echipa de cercetare este formata din Vlad A. Codrea, Venczel Marton si Nicolae Trif. Rezultatele au fost publicate in revista North Western Journal of Zoology. 34-48 milioane de ani in urma, crocodili, Paleogen, paleontologi romani, romania

Vezi si alte articole...