marți, iunie 18, 2024

Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, anunță Nicușor Dan. Ce înseamnă acest lucru

Din OrasTribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, anunță Nicușor Dan. Ce înseamnă acest lucru

Este vorba despre o decizie în primă instanță și înseamnă că Tribunalul București a stabilit că clădirea construită lângă Catedrala Romano-Catolică nu a fost ridicată legal, nu că trebuie demolată, au precizat surse din Primăria Capitalei pentru Libertatea.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat vineri, 12 mai, pe Facebook, că „Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza”.

„După ce Curtea de Apel Suceava a anulat în 2010 autorizația de construire pentru Cathedral Plaza, proprietarul Millenium a solicitat în instanță obligarea Primarului Municipiului București la emiterea autorizației pentru intrarea în legalitate a clădirii. Litigiul a început în 2013 și s-a finalizat azi în primă instanță”, a scris edilul pe rețeaua de socializare.

El a adăugat că mereu a cerut „respingerea cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii”.

„Dispoziția de desființare a Cathedral Plaza emisă de mine a fost suspendată de instanță tocmai pentru că exista o incertitudine cu privire la posibilitatea intrării în legalitate a clădirii. Soluția pronunțată azi de Tribunalul București schimbă datele problemei”, a mai punctat edilul.

Ce înseamnă decizia instanței

Concret, decizia Tribunalului București înseamnă că ridicarea construcției a fost făcută fără respectarea legii, în perioada 2006-2010. Acest lucru nu înseamnă însă că instanța a decis demolarea Cathedral Plaza.

„Practic, instanța a decis că nu este de acord ca această clădire să fie declarată legal construită. Nu că trebuie demolată, ci că este ilegal construită. Aici vorbim de prima instanță. Dacă și la recurs se menține decizia, atunci se poate recurge la punerea în aplicare a dispoziției primarului, de demolare”, au punctat sursele Libertatea din PMB.

Cathedral Plaza, nefolosită de 13 ani

Cathedral Plaza, construită în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot, este o clădire de birouri construită în perioada 2006-2010, deţinută de Millenium Business Development SRL şi evaluată la aproximativ 100 milioane de euro, dar nefolosită.

Nicuşor Dan a anunţat pe 20 iulie 2022 că a semnat dispoziţia de demolare, fără însă să precizeze și când va începe demolarea propriu-zisă.

La mai puțin de trei luni după aceea, reprezentanţii Cathedral Plaza au transmis că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea deciziei. Vineri, 12 mai 2023, aceeași instanță a stabilit că această clădire nu a fost legal construită, potrivit surselor Libertatea din PMB.

Vezi si alte articole...