luni, iunie 24, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Tulburările de depresie și anxietate la copiii din Europa

MedicalTulburările de depresie și anxietate la copiii din Europa

Tulburările de depresie și anxietate la copii sunt probleme de sănătate mintală tot mai frecvente în Europa, afectând semnificativ bunăstarea și calitatea vieții micuților.

Prevalență:

Depresie: Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 5,5% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani din regiunea europeană a OMS suferă de depresie moderată sau severă.

Anxietate: OMS estimează că 3,6% dintre copiii din regiunea europeană a OMS au tulburări de anxietate moderate sau severe.

Factori de risc: factori genetici, experiențe adverse din copilărie (traume, abuz, neglijare), dificultăți de învățare sau probleme de comportament, factori de mediu stresanți (sărăcie, violență domestică, conflicte familiale), bullying, factori biologici (de exemplu, dezechilibre hormonale).

Consecințe: dificultăți de învățare și concentrare, probleme de relaționare cu familia și prietenii, izolare socială, abuz de substanțe, comportamente autodistructive, gânduri suicidare, creșterea riscului de depresie și anxietate la vârsta adultă.

Prevenție și tratament: intervenții parentale și familiale, programe de promovare a sănătății mintale în școli, terapie cognitiv-comportamentală (TCC), terapie interpersonală, medicație (în cazuri severe).

Statistici suplimentare:

Ratele de depresie și anxietate la copii sunt mai mari în țările cu venituri mici și medii din Europa. Fetele sunt mai predispuse la tulburări de depresie, în timp ce băieții sunt mai predispuși la tulburări de anxietate. Stigmatul și lipsa de acces la servicii de sănătate mintală pot împiedica copiii să primească ajutorul de care au nevoie.

Concluzie:

Tulburările de depresie și anxietate la copii sunt o problemă de sănătate publică majoră în Europa. Este important să creștem gradul de conștientizare a acestor probleme, să eliminăm stigmatul asociat și să investim în programe de prevenție și tratament eficiente pentru a ajuta copiii să ducă o viață sănătoasă și fericită.

Vezi si alte articole...