sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Tur ghidat intitulat „Bucureștii și Cutremurele” organizat de INFP

Din OrasTur ghidat intitulat „Bucureștii și Cutremurele” organizat de INFP

INFP organizează un tur ghidat numit „Bucureștii și Cutremurele”, în care un grup de specialiști vor oferi informații despre siguranța cetățenilor în caz de cutremur. Scopul turului este de a educa și informa publicul larg despre măsurile de precauție necesare în timpul unui cutremur și despre cum să se pregătească pentru astfel de situații.

În acest weekend, reprezentanții INFP propun un tur ghidat prin București, în compania unor specialiști din domeniu, pentru a informa participanții despre clădirile vulnerabile la cutremure și despre soluțiile pentru a le consolida și face mai sigure. De asemenea, evenimentul marchează 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, unul dintre cele mai devastatoare seisme din istoria României, soldat cu pierderea multor vieți și cu pagube considerabile, având o magnitudine de 7,4 Mw.

În acest weekend, reprezentanții INFP propun un tur ghidat prin București, în compania unor specialiști din domeniu, pentru a informa participanții despre clădirile vulnerabile la cutremure și despre soluțiile pentru a le consolida și face mai sigure. De asemenea, evenimentul marchează 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, unul dintre cele mai devastatoare seisme din istoria României, soldat cu pierderea multor vieți și cu pagube considerabile, având o magnitudine de 7,4 Mw.

Reprezentanții INFP anunță pe pagina lor de Facebook că turul va oferi răspunsuri relevante la aceste întrebări și, de asemenea, va oferi o perspectivă diferită asupra orașului. Specialiștii prezenți vor informa participanții despre cum să se pregătească pentru un cutremur și despre măsurile de precauție necesare.

Printre ghizii care vor face parte din echipa acestui tur se numără:

Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător în cadrul INCDFP și organizator principal al turului. Poate fi contactat la adresa de e-mail toma@infp.ro, Drd. Ing. Alexandru Țigănescu, cercetător în cadrul INCDFP și student doctorand în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București (UTCB), Răzvan Munteanu, Director Executiv în Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Col. Ciprian Monoranu și Col. Dinu Marin, reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Cristi Radu, povestitor urban care explorează, documentează și promovează Municipiul București din anul 2007, Ing. Dan Iancu, inginer proiectant și reprezentant al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS).

Turul ghidat va fi organizat pe 4 sau 5 martie, începând la ora 14:00 și va avea o durată de aproximativ două ore și jumătate. Participanții trebuie să se prezinte la punctul de întâlnire, statuia lui Ion Heliade Rădulescu din Piața Universității, cu zece minute înainte de ora de începere. Turul se va încheia în Piața Romană și va fi format din persoanele care s-au înregistrat în prealabil și s-au prezentat la statuie până la ora de începere. Numărul maxim de participanți este de 100 de persoane pe tur, iar vârsta minimă recomandată este de 14 ani. Pentru a participa, trebuie să completat formularul disponibil AICI. Persoanele care nu pot participa, sunt rugate să înștiințeze organizatorii.

Turul ghidat nu va implica taxe de participare, fiind oferit în mod gratuit. Cu toate acestea, reprezentanții Institutului vor fi recunoscători pentru donații. Participanții vor primi materiale informative utile despre cum să reducă riscul seismic și link-uri folositoare. În plus, participanții sunt rugați să poarte îmbrăcăminte groasă, deoarece turul se va desfășura în aer liber. Tururile pot fi anulate sau reprogramate din cauza condițiilor meteorologice sau din alte motive, iar participanții vor fi informați prin e-mail. Mai multe informații despre turul ghidat pot fi găsite pe site-ul INCDFP sau în secțiunea „Discuții” a evenimentului de pe Facebook.

Pe data de 4 martie 1977, România a fost lovită de un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, una dintre cele mai mari înregistrate în țară. Cutremurul s-a produs la ora 21:22 și a durat 56 de secunde. Aproximativ 1.570 de oameni au murit, din care 1.391 în București, iar alte 11.300 de persoane au fost rănite.

Circa 35.000 de locuințe din întreaga țară s-au prăbușit, iar multe dintre pagubele materiale s-au înregistrat în capitală, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit. Printre victime s-au numărat personalități remarcabile ale vremii, cum ar fi Doina Badea, Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, precum și scriitorii A. E. Baconski și Alexandru Ivasiuc. Epicentrul cutremurului a fost în zona Vrancea, la aproximativ 100 de kilometri adâncime, iar unda seismică s-a resimțit în întreaga regiune balcanică.

Vezi si alte articole...