vineri, octombrie 4, 2024

Turcia „trădează” și dă SUA sistemul antiaerian S-400 al Rusiei. În schimb, primește F-35

ExterneTurcia „trădează” și dă SUA sistemul antiaerian S-400 al Rusiei. În schimb, primește F-35

Turcia „trădează” și dă SUA sistemul antiaerian S-400 al Rusiei. În schimb, primește F-35. Turcia face progrese semnificative în discuțiile cu Statele Unite cu privire la dezafectarea sistemelor sale de apărare aeriană cu rază lungă S-400 furnizate de Rusia.

Turcia „trădează” și dă SUA sistemul antiaerian S-400 al Rusiei. În schimb, primește F-35. 

Dezafectarea sistemelor sale de apărare aeriană cu rază lungă S-400 furnizate de Rusia urmărește să faciliteze redobândirea de către Turcia a avioanelor de vânătoare din generația a cincea F-35 și să îi restabilească potențial statutul de partener de nivel 3 în programul F-35.

În iulie 2019, Turcia a fost eliminată oficial din programul F-35 după ce a început să primească componente pentru sistemul S-400 la începutul aceleiași luni.

Turcia „trădează” și dă SUA sistemul antiaerian S-400 al Rusiei. În schimb, primește F-35
Washingtonul a folosit programul F-35 ca pârghie pentru a influența Ankara să se conformeze politicii mai ample a NATO de restricționare a veniturilor din arme a sectorului rus de apărare.

Deși Guvernul turc a sugerat că ar putea achiziționa avioane de luptă rusești precum Su-35 sau Su-57, a rămas doar la nivel de „șantaj”.

Aderarea Turciei la NATO, integrarea profundă cu structurile militare occidentale și dependența puternică de Occident pentru transferurile de tehnologie, sprijinul comercial, politic și militar prezintă toate obstacole semnificative în achiziționarea avioanelor rusești.

După negocieri cu Washington, Turcia acordă acum prioritate finanțării achizițiilor de F-35 în loc de mai vechile F-16.

Potrivit rapoartelor publicației grecești Kamerini, citate de Bulgarian Military, Statele Unite au prezentat o propunere detaliată în timpul verii pentru a rezolva problema controversată a achiziției de către Turcia a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400.

Această propunere permite Turciei să păstreze rachetele pe teritoriul său, dar să le transfere efectiv sub controlul Statele Unite, conform informațiilor exclusive furnizate de Kathimerini.

În discuțiile în desfășurare, înalți oficiali americani au sugerat mutarea sistemelor rusești în sectorul controlat de SUA al bazei Incirlik din sudul Turciei.

Astfel, Turcia nu trebuie să revoce decizia de a achiziționa S-400, asigurând totodată că niciun termen din contractul său cu Rusia nu este încălcat.

În ciuda complexității problemei, ambele părți par acum dornice să ajungă la o soluție de succes.

O rezoluție ar aborda în mod semnificativ o problemă majoră pentru Washington și NATO, permițând în același timp Ankara să se alăture programului de avioane de luptă F-35.

Michael Rubin, de la American Enterprise Institute, fost oficial al Pentagonului, a declarat pentru Kathimerini că oficialii Casei Albe și Pentagon au prezentat propunerea la cele mai înalte niveluri în iulie.

„Surse din regiune au indicat că, în timpul vizitei lor în Turcia, în perioada 1-2 iulie 2024, Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării pentru Afaceri de Securitate Internațională, și Michael Carpenter, consilier special al președintelui și director principal pentru Europa în SUA., au discutat cu oficialii turci despre relansarea acordului F-35.

În schimbul aderării la programul F-35, ei au cerut Turciei să predea sistemele S-400 Statelor Unite sau să le mute în sectorul controlat de SUA de la baza Incirlik”, a spus Rubin.

Citește și: Turcia înarmează Ucraina cu o super-corvetă dotată cu rachete antinavă americane Harpoon

Ambasada SUA la Ankara a raportat că Wallander și Carpenter au discutat extinderea domeniilor pentru un parteneriat sporit cu oficialii turci, cu scopul de a consolida legăturile de apărare de lungă durată.

Discuțiile vor continua la sfârșitul acestei săptămâni în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Oficialii turci insistă însă pentru păstrarea sistemelor rusești închise la o bază.

Prezentarea acestui plan indică faptul că eforturile de rezolvare a problemei S-400 sunt în plină desfășurare. Sunt luate în considerare diferite opțiuni, iar potențialele schimbări în politica sau legislația SUA ar putea fi la orizont.

Această situație ridică și posibilitatea semnificativă ca sistemele S-400 să poată fi testate de forțele armate ale Statelor Unite.

Astfel de teste ar oferi informații valoroase în contracararea capacităților principale de apărare aeriană ale Rusiei.

Reintroducerea Turciei în programul F-35 va îmbunătăți semnificativ poziția strategică în regiune.

În plus, riscurile asociate cu furnizarea de F-35 Turciei sunt minime, datorită sistemului logistic centralizat ALIS, ce oferă Washingtonului capacitatea de a întrerupe rapid operațiunile aeronavei aflate „în mâini străine,” dacă este necesar.

Vezi si alte articole...