vineri, aprilie 19, 2024

Ucraina: Autoritățile din Odesa se opun construirii unor monumente închinate unor domnitori români

MedicalUcraina: Autoritățile din Odesa se opun construirii unor monumente închinate unor domnitori români

Autoritățile regionale din Odesa (Ucraina) nu sunt de acord cu ridicarea unor monumente dedicate domnitorilor români, în orașul de la Marea Neagră, informează DC News.

Conform sursei citate, Administrația Regională de Stat Odesa a răspuns negativ cererii Asociației Național – Culturale „Basarabia”, a românilor din regiunea Odesa, adresată autorităților pe 16 ianuarie. Mai precis, Asociația dorea ridicarea unor monumente dedicate lui Ștefan cel Mare, Vasile Lupu și Alexandru cel Bun.

În opinia celor de la Odesa, momentul nu este „potrivit”.

„Conform documentului oficial nr. П-100-1.1-елн-01/346 din 13 februarie 2024, semnat de adjunctul președintelui ARS Odesa, Dmîtro Radulov, Administrația consideră că instalarea monumentelor închinare domnitorilor principatului Moldovei, cum ar fi Ștefan cel Mare, Vasile Lupu și Alexandru cel Bun, nu este oportună în prezent. Motivul invocat este că monumentele pot deveni repere de comemorare care să alimenteze anumite narațiuni de confruntare, iar în contextul actual al legii marțiale din Ucraina, nu este momentul potrivit pentru această inițiativă.

Într-un comunicat anterior din 2013, Departamentul pentru Cultură, Culte și Naționalități al Administrației Regionale de Stat Odesa respinsese instalarea unui bust al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt în satul Erdek-Burnu/Utkonosovka, în cinstea Bătăliei de la Catlabuga din 16 noiembrie 1485, invocând că instalarea monumentului ar atrage „pelerinaje ale ultranaționaliștilor din România, adepți ai refacerii României Mari“…

Asociația “Basarabia” a depus demersuri repetate în anii 2023 și 2024, însă toate au fost amânate sub pretextul necesității consultării unor organisme specializate și comisii de experți, iar acum, în 2024, Administrația Regională de Stat Odesa precizează că discuțiile vor fi reluate doar după încetarea regimului juridic al legii marțiale din Ucraina, în contextul războiului ruso-ucrainean.

Menționăm că demersurile asociației au fost făcute în perspectivă, fără să țină cont de instalarea imediată a monumentelor în timp de război. Asociația subliniază că toate aceste solicitări sunt parte a eforturilor de armonizare a relațiilor interetnice în regiunea Odesa și că nu se pune problema instalării imediate, ci a inițierii discuțiilor și obținerii acordurilor prealabile ale autorităților ucrainene regionale pentru proiectele ulterioare, cum ar fi concursurile de proiectare și alocarea terenurilor”, precizează președintele Asociației, Anatol Popescu.

Vezi si alte articole...