vineri, noiembrie 8, 2024

Ucraina cere aliaților să ia sub patronaj regiuni din țară. Ce zonă ar putea „lua” România?

ActualitateUcraina cere aliaților să ia sub patronaj regiuni din țară. Ce zonă ar putea „lua” România?

Ucraina cere aliaților să ia sub patronaj regiuni din țară. Ce zonă ar putea „lua” România:. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Andri Sibiga, a cerut mai multor țări partenere ale Ucrainei să preia oblaste sub patronaj.

Ucraina cere aliaților să ia sub patronaj regiuni din țară. Ce zonă ar putea „lua” România? 

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a subliniat că patronajul de către țările partenere a orașelor și regiunilor ucrainene are un potențial mare, le permite să ofere sprijin direct oamenilor de pe teren și va avea un impact pe termen lung, în special pentru că locuitorii își amintesc bine acest ajutor.

Ucraina cere aliaților să ia sub patronaj regiuni din țară. Ce zonă ar putea „lua” România?
Ministrul a subliniat că o serie de aliați s-au alăturat deja acestei inițiative, oferind asistență semnificativă în redresarea unor regiuni și promovând investițiile și dezvoltarea afacerilor.

„Îndemn partenerii care nu au făcut acest lucru încă să se alăture inițiativei de patronat a lui Zelenski și să aleagă regiuni în care pot face diferența”, a spus Andri Sibiga.

Estonia și-a concentrat asistența asupra regiunii Jitomir, Letonia asupra regiunii Cernihiv, iar Lituania ajută la reconstruirea nordului regiunii Kiev.

Danemarca a preluat patronajul orașului Mikolaiv, iar Italia și-a concentrat inițiativele pe reconstrucția culturală, în special a Odesei.

În timpul primei vizite în Ucraina a premierului olandez Dick Schoof, Zelenski a invitat Olanda să preia patronajul oblastului Zaporojie.

România ar putea patrona o regiune în Ucraina

Ucraina a propus României să ia în considerare posibilitatea de patronaj pentru refacerea uneia dintre regiunile ucrainene care a suferit din cauza agresiunii ruse, a informat ministrul de Externe ucrainean, Andri Sibiga, când a fost în vizită la București.

Sibiga a declarat că Ucraina mizează pe participarea practică a României la procesul de reconstrucție postbelică a țării.

„În special, prin participarea afacerilor și companiilor românești la proiecte specifice, în primul rând în regiunile Ucrainei care au suferit cel mai mult de pe urma agresiunii ruse. Am propus, de asemenea, părții române să ia în considerare posibilitatea patronajului asupra uneia dintre regiunile ucrainene”, a declarat ministrul, potrivit Interfax.ua.

O inițiativă este deja în desfășurare din partea unor organizații neguvernamentale. „Inițiativa comună în Ucraina și România pentru redresarea socială, incluziunea și coeziunea comunităților ucrainene” este un parteneriat între organizații și agenții neguvernamentale din Italia, România și Ucraina.

Partenerii de implementare sunt: ​​Agenția Bucovineană pentru Inițiative și Dezvoltare (BAID) din Ucraina, Un Ponte Per (UPP) din Italia, Institutul de Acțiune, Formare și Cercetare pentru Pace din România (PATRIR) din România și Institutul pentru Pace și Obiective Comune (IPCG) din Ucraina.

În Ucraina, proiectul se concentrează pe crearea de grupuri de inițiativă și dialog în comunități, ce funcționează pe baza instituțiilor de învățământ, oferind sprijin psihosocial și de sănătate mintală și sporirea cunoștințelor privind protecția împotriva dispozitivelor explozive.

Zonele de intervenție cuprind mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv regiunile Cernihiv, Mikolaiv, Herson, Nipru și Harkov, împreună cu Cluj-Napoca și zonele rurale învecinate din România.

Beneficiarii principali ai acestui proiect sunt rezidenții ucraineni, persoanele strămutate interne și refugiații ucraineni din România.

Vezi si alte articole...