luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Ucraina doboară un avion rar de 70.000.000$ al inamicilor. Armata rusă deține doar 3 bucăți

ExterneUcraina doboară un avion rar de 70.000.000$ al inamicilor. Armata rusă deține doar 3 bucăți

Ucraina doboară un avion rar de 70.000.000$ al inamicilor. Armata rusă deține doar 3 bucăți. Beriev Be-200 este un avion pe care Rusia îl folosește pentru numeroase misiuni de intervenție precum stingerea incendiilor, spre exemplu.

Conflictul în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina a dus la pierderea a numeroase aeronave, inclusiv a unui Beriev Be-200 din flota sa, care a suferit avarii semnificative într-un atac recent asupra bazei aeriene Yeysk.

Be-200, un avion versatil cu propulsie cu reacție, este crucial pentru mai multe roluri, inclusiv pentru lupta împotriva incendiilor, căutare și salvare și transport militar.

Doar trei astfel de aeronave erau în serviciul Rusiei, ceea ce face ca această pierdere să aibă un impact, în special pentru capacitățile logistice ale Marinei ruse. Aeronava avariată subliniază vulnerabilitatea mijloacelor militare rusești și uzura continuă care afectează disponibilitatea lor operațională în regiune.

O astfel de aeronavă costă 70.000.000 $

Rusia a pierdut sute de avioane în războiul său de aproape 26 de luni din Ucraina, iar printre acestea se numără aproape o duzină de avioane de luptă Sukhoi Su-34 (numele de raport NATO Fullback) în acest an. (VIDEO jos)

Atunci când forțele Kievului au lansat atacuri asupra mai multor baze aeriene rusești cheie la începutul acestei luni, au reușit să distrugă – sau cel puțin să avarieze grav – unul dintre cele doar trei avioane Beriev Be-200.

Be-200 este unic prin faptul că este o aeronavă cu propulsie cu reacție, capabilă să decoleze și să aterizeze atât pe uscat, cât și pe mare, ceea ce îl face un avion versatil. Cele trei Beriev Be-200 formau o componentă majoră a flotei militare rusești de transport aerian de marfă și sunt greu de înlocuit.

Potrivit unui raport al lui David Axe de la Forbes, imaginile din satelit de la Planet Labs au arătat daune semnificative la unul dintre trei avioane de 30 de tone Be-200 cu două reactoare și nu este clar dacă aeronava poate fi repusă în serviciu.

Fotografiile păreau să arate un Be-200 parcat căruia îi lipsește un panou al aripii, în timp ce existau dovezi ale unei scurgeri de combustibil.

Vezi si alte articole...