marți, mai 30, 2023

UDMR, precizări după ce a fost adoptată noua lege care reglementează creşterea porcinelor: Scopul este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor oferind un cadru legislativ pe termen lung

EconomieUDMR, precizări după ce a fost adoptată noua lege care reglementează creşterea porcinelor: Scopul este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor oferind un cadru...

”Au apărut informaţii incorecte şi false, după ce Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, legea elaborată de UDMR, care asigură un cadru legislativ pentru sprijinirea creşterii porcinelor şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Scopul UDMR este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor oferind un cadru legislativ pe termen lung. Iniţiativa legislativă nu îngreunează situaţia deţinătorilor de porcine, ci oferă o soluţie acestora”, a transmis, joi seară, UDMR, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că legea votată miercuri nu limitează numărul porcinelor deţinute în gospodării.

În Camera Deputaţilor a fost eliminată prevederea, cu care actul normativ a plecat de la Senat, potrivit căreia în gospodăriile noncomerciale puteau fi crescute cel mult cinci animale.

”De asemenea, afirmaţia conform căreia porcinele din exploataţii de tip gospodăresc nu pot fi comercializate este greşită, deoarece legea nu prevede acest lucru. Conform legii, fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploataţii non-comerciale) dacă deţin un certificat de producţie şi o autorizaţie de comercializare (pe care o pot solicita foarte simplu de la primărie dacă deţin animale înregistrate), dacă animalele lor sunt înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) şi sunt autorizate sanitar-veterinar”, a mai transmis UDMR.

Potrivit formaţiunii, informaţia conform căreia legea iniţiată de UDMR ar interzice activitatea de reproducţie în gospodării este falsă, ”deoarece reproducţia se poate efectua doar prin însămânţare artificială, aşa cum s-a întâmplat şi până acum”.

”În vederea combaterii pestei porcine africane, de acum, transportul porcinelor se poate efectua doar cu mijloace de transport înregistrate şi autorizate sanitar – veterinar şi pe baza unor documente de transport. Această reglementare a fost necesară deoarece răspândirea epidemiei se datorează în mare parte operatorilor care comercializează şi transportă animalele fără a fi verificaţi.

Iniţiativa legislativă adoptată ieri va intra în vigoare după promulgarea de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la această dată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va elabora normele specifice în domeniul de activitate”, a mai transmis UDMR.

Legea a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 190 de voturi ”pentru”.

 

 

 

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro