sâmbătă, noiembrie 2, 2024

UE a lovit Rusia unde o doare mai tare

ExterneUE a lovit Rusia unde o doare mai tare

Oficiul European de statistică (Eurostat) a publicat luni, 01 iulie, datele privind importurile Uniunii Europene (UE) de gaze naturale.

UE și-a redus semnificativ importurile de gaze naturale

În primele trei luni din acest an, statele europene au importat din Norvegia aproximativ 50% din necesarul de gaze naturale, iar o cincime din cantitatea Europei de energie a provenit din Algeria. Cu toate acestea, UE nu a renunțat în totalitate la importurile de gaze naturale din Rusia.

Federația Rusă a livrat în primele trei luni din acest an undeva la 17,3% din cantitatea necesară. În perioada amintită UE a mai importat aproape jumătate din necesarul de gaze naturale lichefiate de la partenerii americani. În privința uleiurilor petroliere, Oficiul European de Statistică a anunțat că Norvegia și Kazahstan a livrat UE 13,6% respectiv 10,9% din necesar.

UE

Importurile de energie au însumat în primele trei luni 95,5 miliarde de euro

Valoarea produselor energetice importate de UE au însumat în primele trei luni din acest an aproximativ 95,5 miliarde de euro. Iar cantitatea totală se apropie de 184 de miliarde de tone. În termeni comparativi, față de aceeași perioadă a anului trecut importurile au scăzut atât în greutate netă (-10,4%) cât și în valoare (-26,4%).

O scădere semnificativă se observă pe sectorul gazelor naturale în stare gazoasă (-56,8%). Același trend se constată și în privința gazelor naturale lichefiate. Comparativ cu primul trimestru din 2023, valoarea importurilor pe acest sector a scăzut în primele trei luni din 2024 cu 54,1%, iar volumul cu 11,4%.

UE

UE și-a asumat obiectivul de a reduce consumul de gaze naturale

Scăderea considerabilă a valorii arată declinul prețului pentru gazele naturale, asta după ce în 2022, la scurt timp după începerea războiului din Ucraina, prețul energiei a explodat în toată Europa.

Pe fondul acestui context nefavorabil pentru UE, statele membre și-au asumat obiectivul de a reduce consumul cu minimum 15%. Datele prezentate de Oficiul European de Statistică mai indică faptul că valoarea și volumul uleiurilor petroliere importate au rămas constante atât în 2023 cât și 2024, potrivit Eurosfat.

Vezi si alte articole...