joi, noiembrie 30, 2023

UE impune, din 2030, limite ale emisiilor de metan la importurile de petrol şi gaze

EconomieUE impune, din 2030, limite ale emisiilor de metan la importurile de petrol şi gaze

Uniunea Europeană (UE) a ajuns la un acord privind adoptarea unei legi care să impună limite ale emisiilor de metan pentru importurile de petrol şi gaze începând cu 2030, exercitând presiuni asupra furnizorilor internaţionali să reducă scurgerile de gaze cu efect de seră puternice, transmite Reuters.

”Este posibil ca regulile de import să afecteze marii furnizori de gaze, printre care SUA, Algeria şi Rusia. Moscova a redus livrările către Europa anul trecut şi de atunci a fost înlocuită ca cel mai mare furnizor de gaze din Europa de către Norvegia, a cărei aprovizionare are cea mai mică intensitate de metan din lume. În sfârşit, UE abordează al doilea cel mai important gaz cu efect de seră, cu măsuri ambiţioase”, a declarat Jutta Paulus, conegociatorul principal al Parlamentului UE.

Metanul este a doua cea mai mare cauză a schimbărilor climatice după dioxidul de carbon şi, pe termen scurt, are un efect de încălzire mult mai mare. Reducerea rapidă a emisiilor de metan în acest deceniu este crucială dacă lumea vrea să evite schimbările climatice severe.

Paulus a adăugat că importatorii se vor confrunta cu sancţiuni financiare dacă vor cumpăra de la furnizori străini care nu respectă limita cerută de UE, impunând efectiv o taxă pentru combustibilii neconformi.

Standardul pentru metan ar fi obligatoriu pentru contractele de furnizare semnate după intrarea în vigoare a legii, probabil mai târziu în acest an, după ce Parlamentul European şi ţările UE își vor da aprobarea finală.

 

Limita exactă a emisiilor de metan a UE va fi stabilită de Comisia Europeană înainte de a se aplica legea.

”În calitate de cel mai mare cumpărător de gaze naturale din lume, UE îşi valorifică în mod strategic influenţa economică pentru a determina reducerea globală a emisiilor de metan”, a declarat Flavia Sollazzo, director senior, pentru tranziţia energetică a UE la EDF Europe.

Metanul se scurge în atmosferă din conductele cu scurgeri şi din infrastructura zăcămintelor de petrol şi gaze.

Regulamentul introduce, de asemenea, noi cerinţe pentru sectoarele petrolului, gazelor şi cărbunelui pentru măsurarea, raportarea şi verificarea emisiilor de metan.

Acordul îi obligă pe producătorii de petrol şi gaze din Europa să verifice şi să repare în mod regulat scurgerile de gaze cu efect de seră puternice în operaţiunile lor. De asemenea, interzice majoritatea cazurilor de ardere şi ventilare, atunci când companiile ard sau eliberează în mod intenţionat metanul nedorit în atmosferă, din 2025 sau 2027, în funcţie de tipul de infrastructură.

Vezi si alte articole...