sâmbătă, iulie 20, 2024

Ultima ofertă „pașnică” a Chinei de a captura Taiwanul. Armata a înconjurat, deja, insula

ExterneUltima ofertă „pașnică” a Chinei de a captura Taiwanul. Armata a înconjurat, deja, insula

Ultimul plan al Chinei de a integra Taiwanul. Dacă nu reușește, armata a înconjurat deja insula. China a dezvăluit un plan de integrare „pașnică” a Taiwanului, dar, în același timp, armata sa e pregătită de război.

Ultimul plan al Chinei de a integra Taiwanul. Dacă nu reușește, armata a înconjurat deja insula.

Plan de integrare între provincia de coastă Fujian și Taiwanul auto-condus „promovează beneficiile unei cooperări mai strânse și pur pașnice”, potrivit Nezavisimaia Gazeta.

Ultimul plan al Chinei de a integra Taiwanul. Dacă nu reușește, armata a înconjurat deja insula
Însă, în același timp cu dezvăluirea planului „pur pașnic”, Beijingul a trimis peste 60 de nave de război în jurul insulei într-o formidabilă demonstrație de putere militară.

Directiva emisă în comun de Comitetul Central al Partidului Comunist din China și Consiliul de Stat promite să facă din Fujian o „zonă demonstrativă” pentru dezvoltarea integrată cu Taiwan și „prima casă” pentru rezidenții taiwanezi și întreprinderile pe care vor să le stabilească în China.

Documentul, salutat ca un „plan pentru dezvoltarea viitoare a Taiwanului” de către experții chinezi citați de presa de stat, a fost făcut public în timp ce Taiwanul se pregătește pentru alegerile prezidențiale din ianuarie.

China continuă să crească presiunea militară asupra Taiwanului, o democrație de 24 de milioane de oameni.

Înainte de lansarea de către Beijing a „planului de integrare”, un portavion chinez și zeci de nave de război au făcut demonstrații de forță în apropierea Taiwanului, în această săptămână.

China a amenințat întotdeauna Taiwanul cu invazia, oferind acum „perspectiva oportunităților de afaceri și schimburi culturale”.

Ideea de a transforma Fujianul într-o zonă de dezvoltare integrată cu Taiwan a apărut pentru prima dată într-un document oficial din China în 2021, dar nu au fost furnizate detalii la momentul respectiv.

În iunie, când un lider chinez de rang înalt a vorbit planul de integrare la un forum, Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan a numit propunerea „fără sens” și „inutilă”, spunând că nu este în conformitate cu așteptările țării.

În directivă, Beijingul promite să îmbunătățească mediul pentru companiile taiwaneze pentru a face afaceri în Fujian, să aprofundeze cooperarea industrială și de capital și să încurajeze companiile taiwaneze să se coteze la bursele din China.

Fujian, zonă experimentală pentru integrare „pașnică”

Directiva urmărește, de asemenea, să atragă muncitori și familii din Taiwan să se stabilească în Fujian, iar China se angajează să îmbunătățească programele de asistență socială pentru a le facilita taiwanezilor să trăiască și să lucreze în provincie, inclusiv să-și cumpere proprietăți.

Totodată, Beijingul promite tratament egal pentru elevii taiwanezi care se înscriu în școlile publice.

Fujian, o provincie de 40 de milioane de locuitori de pe partea de vest a strâmtorii Taiwan, este cea mai apropiată atât din punct de vedere geografic, cât și cultural.

Mulți taiwanezi provin din imigranții din Fujian care au sosit în valuri de-a lungul secolelor, aducând cu ei dialectul, obiceiurile și religia care au format coloana vertebrală a culturii tradiționale a populației majoritare Han din Taiwan.

Citește și: Atacul Chinei asupra Taiwanului, „iminent”. Xi nu are timp de pierdut până se înarmează Japonia

Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a încercat de mult să folosească proximitatea geografică, istorică și culturală dintre Fujian și Taiwan ca argument pentru o integrare economică și socială mai strânsă – și eventual unificare – cu insula.

Vorbind la Washington, secretarul american al Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a spus că un atac chinez asupra Taiwanului este foarte posibil.

Nu degeaba China se grăbește să lanseze un al treilea portavion și caută și superioritate aeriană.

Vezi si alte articole...