Un oficial NATO de rang înalt le-a solicitat miercuri actorilor publici şi privaţi occidentali să-şi schimbe mentalitatea şi să se concentreze pe randament, pentru a face faţă unei perioade în care orice se poate întâmpla în orice moment, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.
„Avem nevoie de o transformare a NATO”, a declarat şeful Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, amiralul olandez Rob Bauer, în cadrul unei reuniuni cu şefii de Stat Major din ţările aliate desfăşurată la Bruxelles.
În trecut, actorii publici şi privaţi au trăit într-o perioadă când totul era abundent, previzibil, controlabil şi axat pe eficacitate, a subliniat amiralul Bauer.
Pe fondul invaziei ruse din Ucraina, aceşti actori trebuie să-şi schimbe modul de gândire „către o epocă în care orice se poate întâmpla în orice moment, o epocă în care trebuie să aşteptăm neprevăzutul, o epocă în care trebuie să ne concentrăm pe randament pentru a fi deplin eficienţi”, a explicat Bauer.
Amiralul olandez a promis continuarea sprijinului NATO pentru Ucraina. „Ucraina va avea susținerea noastră în fiecare zi care va urma, pentru că rezultatul acestui război va determina soarta lumii”, a spus el.
Premierul Ungariei vrea susținerea Ucrainei „în afara bugetului comun”
Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ezitările care se simt în Occident în privința susținerii țării sale și temerile cu privire la o escaladare a războiului cu Rusia ar putea prelungi luptele.
Cu toate acestea, Zelenski și-a exprimat convingerea că blocul comunitar va adopta în cele din urmă ajutorul de 50 de miliarde de euro prevăzut pentru Ucraina, în pofida opoziției Ungariei.
Ajutorul UE pentru Ucraina este blocat de premierul ungar Viktor Orban, care se comportă de parcă ar face jocurile lui Vladimir Putin. Marți, liderul de la Budapesta și-a mai domolit tonul la adresa Ucrainei, susținând că că este de acord cu susținerea ei, dar „în afara bugetului comun”. Orban este susținut în obstrucționarea ajutorului pentru Ucraina de către noul premier slovac Robert Fico, considerat un politician prorus.
Ungaria este singurul stat membru UE și NATO care menţine relaţii strânse cu regimul de la Moscova după invazia lansată la 24 februarie 2022 de Rusia în Ucraina.
Șefa Comisiei Europene solicită aprobarea noului ajutor pentru Ucraina
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că este „încrezătoare” că toate cele 27 de state membre UE vor găsi o soluţie pentru a permite în cele din urmă noi fonduri pentru Ucraina.
„Ultimul Consiliu European a arătat voinţa politică de a fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar. Dar trebuie să susţinem această decizie cu fonduri adecvate. Am propus să garantăm finanţare stabilă şi substanţială pentru Ucraina în următorii patru ani”, a spus von der Leyen, citată de Agerpres.
„Pentru a susţine funcţionarea zilnică a statului, pentru a stabiliza economia şi a o aduce mai aproape de Uniunea noastră este nevoie de un buget UE actualizat”, a pledat şefa Executivului european.
Șefa Comisiei Europene le-a transmis eurodeputaților că nu este vorba numai despre Ucraina în revizuirea bugetului multianual al UE, ci şi despre competitivitate, migraţie, susţinerea Balcanilor de Vest şi solidaritate în caz de dezastre naturale.